Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cinci mituri pe care să nu le crezi dacă vrei să ai o dantură sănătoasă

Cinci mituri pe care să nu le crezi dacă vrei să ai o dantură sănătoasă

Despre sănătatea orală circulă numeroase informații care pot influența modul în care ne îngrijim dinții.

Cinci mituri pe care să nu le crezi dacă vrei să ai o dantură sănătoasă
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    28 Noi 2023   •   14:51

În realitate, menținerea unei igiene dentare nu ar trebui să necesite eforturi complexe, dar anumite practici inadecvate pot avea consecințe serioase și chiar ireversibile.

Din acest motiv, este esențial să eliminăm definitiv anumite mituri legate de îngrijirea dentară pentru a obține un zâmbet sănătos și strălucitor.

Iată cinci dintre aceste mituri și adevărurile care ar trebui să le înlocuiască pentru a ne meține dinții în cea mai bună formă.
 
Mitul numărul 1 – Mergem la medicul stomatolog doar când simțim o durere.
 
"Chiar daca avem dintii sanatosi trebuie sa facem o vizita la medicul stomatolog odata la 6 luni, pot aparea carii intre dinti si acestea nu se observa decat foarte tarziu cand se sparge smaltul si pot aparea dureri, de asemenea, boala parodontala este o boala care apare fara simptome, este chiar cunoscuta ca boala dintilor sanatosi, nu o observam si ne prezentam la medic cand deja este tarziu si osul este foarte retras, cand apar mobilitati dentare sau chiar pierdem dintii.", a Ene Raluca

Un alt aspect important este legat de prevenția problemelor de sănătatea generală. Studiile au arătat că afecțiunile dentare netratate, cum ar fi gingivita sau parodontita, pot fi asociate cu diverse condiții de sănătate sistemică, precum bolile cardiace, diabetul sau chiar complicații în sarcină.

De exemplu, legătura dintre sănătatea gingiilor și bolile de inimă a fost susținută de numeroase cercetări. Infecțiile cronice ale gingiilor pot contribui la o inflamație generală în organism, care poate avea un impact negativ asupra inimii. Astfel, o vizită regulată la dentist poate juca și un rol crucial în menținerea stării generale de sănătate.
 
Mitul numărul 2 – Nu ne spălăm pe dinți atunci când avem sângerări gingivale.
 
Îngrijirea regulată a dinților și a gingiilor, inclusiv utilizarea corectă a aței dentare și a periuței de dinți, poate contribui la reducerea sângerării gingivale asociate cu gingivita. Totuși, dacă sângerarea persistă sau devine frecventă, este important să consulți un medic stomatolog.

Mitul numărul 3 – Femeile însărcinate nu au voie la medicul stomatolog.
 
În timpul sarcinii, femeile sunt mai susceptibile la gingivită și boala parodontală din cauza schimbărilor hormonale, care pot cauza sângerări gingivale și inflamație. Eroziunea dentară și cariile sunt și ele mai frecvente din cauza modificărilor în alimentație și igienă orală.
 
Mitul numărul 4 – Radiografiile îmi pun sănătatea în pericol
 
"Radiatiile dintr-o radiografie dentara sunt echivalentul radiatilor dintr-o banana. Cum banana este radiata si se coace, exact cantitatea aia de radiatie este prinsa intr-o radiografie dentara.
 
Mitul numărul 5 – Copiii care au încă dinții de lapte nu trebuie să meargă la dentist

Dinții permanenți se dezvoltă sub dinții de lapte și orice problemă sau infecție la nivelul acestora poate afecta structura sau alinierea corectă. Pentru a preveni aceste probleme, este important să se promoveze o igienă orală adecvată încă de la o vârstă fragedă, să se limiteze consumul de alimente bogate în zahăr și să se efectueze vizite regulate la medicul stomatolog pentru evaluări și tratamente preventive.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Ene Raluca
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close