Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum ajutăm un adolescent să depăşească momentele dificile

Cum ajutăm un adolescent să depăşească momentele dificile

Uneori, emoțiile și sentimentele copiilor pot părea bănale pentru părinți, însă acestea sunt cât se poate de reale pentru cei mici.

Cum ajutăm un adolescent să depăşească momentele dificile
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   15:51

Până la 25% din populația adultă suferă de par gras. În multe dintre cazuri, genetica este responsabilă. Însă, un rol important îl poate juca și stresul, alimentația nesănătoasă și, desigur, rutina de îngrijire. De asemenea, părul gras este asociat și cu modificările hormonale.

Deși pare o afecțiune banală, ușor de gestionat, pe termen lung, creează neplăcere și stres suplimentar. Colega mea, Georgiana Mihăilă, a stat de vorbă cu un hairstylist și a aflat tipsuri interessnte

"Adolescența vine cu provocările ei atât pentru părinți, cât și pentru copii pentru că este o nouă etapă în viața copilului, o etapă în care copilul trece prin foarte multe schimbări – pornind de la cele fizice, emoționale, psihologice și comportamentale.", a spus Emese Balog, psiholog și trainer în dezvoltare personală.

Această perioadă a adolescenței este fundamentală în dezvoltarea copilului, deoarece își formează identitatea și caracterul.

"Părintele e important să înțeleagă că nu mai este profet în țara lui în această perioadă și să accepte ajutor și sprijin din partea anumitor specialiști sau participarea la anumite programe de dezvoltare, care i-ar ajuta enorm de mult pentru evoluția și pentru dezvoltarea lor personală.", a mai spus Emese Balog.

Ce se întâmplă la specialist?

"Învață modele sănătoase, cum să își pună bazele față de valorile pe care le au și să le continue, valori și principii care funcționează ca niște piloni de care să se țină în viață. Copilul va ajunge să obțină un ADN autentic în educația oferită de modelele sănătoase.", a mai adăugat psihologul.

De asemenea, este foarte importat ca părintele să aibă câteva obiceiuri sănătoase. De exemplu, să îi ofere adolescentului responsabilități. Acestea îl vor pregăti pentru sarcinile pe care le va avea de îndeplinit în viitor.

În plus, specialiștii recomandă ca părinții să petreacă cât mai mult timp cu adolescenții, să le ofere soluții pentru probleme, nu rezolvarea, să îi susțină și, bineînțeles, să le ofere suport pentru a-și alege corect țelurile.

Este important de când se naște copilul să fie cu țeluri permanente până în maturitate și inclusiv toată viața ar trebui să funcționăm de la țel la țel. Și de asta copilul trebuie să învețe acest lucru – să își pună țeluri, să fie mereu setat pentru a le obține, pentru că un copil de succes este un copil cu țeluri permanent împlinite.

Ce nu ar trebui să facă părinții în această perioadă?

"Faptul că nu îi înțeleg și nu îi ascultă și nu se pun în pielea lor, asta îi deranjează foarte tare pe adolescenți. Secretul în această perioadă este ca părintele să stabilească o relație bună cu copilul, bazată pe multă comunicare. Copilul înțelege printr-o comunicare bună atunci când este ascultat, când este înțeles, când este respectat și la rândul lui, va fi mult mai dispus adolescentul să înțeleagă și să asculte ce cere adultul", mai spune psihologul.

Uneori, emoțiile și sentimentele copiilor pot părea bănale pentru părinți, însă acestea sunt cât se poate de reale pentru cei mici. Este important ca părinții să învețe să fie empatici și să le permită celor mici să-și exprime emoțiile și sentimentele. Învață-l pe cel mic cum să-și gestioneze emoțiile și nu să și le reprime. Doar așa va ajunge un adult de succes.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Emese Balog
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close