Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum folosim corect uleiurile esenţiale în aromaterapie | VIDEO

Cum folosim corect uleiurile esenţiale în aromaterapie | VIDEO

Aromaterapia a câștigat tot mai mult încrederea oamenilor datorită beneficiilor pe care le oferă. Potrivit specialiștilor, uleiurile esențiale pot combate și trata o mulțime de afecțiuni. Cel mai frecvent, acestea sunt folosite pentru diminuarea stresului, reducerea durerilor de cap și îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cum folosim corect uleiurile esenţiale în aromaterapie | VIDEO
Sursa foto: Hepta
de Ela Crăciun    |    23 Mar 2021   •   16:30

"Aromaterapia reprezintă atât arta, cât și știința utilizării uleiurilor esențiale. Ea este cunoscută încă din antichitate, dar în prezent este parte componentă a medicinei naturiste și complementare, dovedindu-se atât preventivă, cât și curativă", a explicat Valentina Sârbu, terapeut holistic.

Uleiurile esențiale acționează asupra simțurilor și influențează starea emoțională, psihică și fizică.

"Mirosul este conectat cu bulbul olfactiv din creier care la rândul său este conectat cu o amigdală, sediul emoțiilor, și cu sediul memoriilor. Tocmai de aceea, specialiștii spun că ceea ce mirosim ne determină gândurile. O picătură de ulei eșențial mirosit ne poate purta într-o amintire unde am avut o emoție și ne putem aminti acea emoție și putem elimina acea emoție", a declarat Valentina Sârbu.

Uleiurile esențiale pot fi aplicate direct pe piele atunci când sunt diluate într-un ulei purtător, dar pot fi folosite și ca ajutor pentru maximizarea efectelor masajului, pentru pulverizarea în spațiile închise sau pentru inhalare cu ajutorul accesoriilor. Și atenție, rareori, acestea pot fi utilizate și intern.

"Cheia folosirii uleiurilor esențiale este puritatea acestora. Este necesar să folosim uleiuri de calitate. Puritatea se poate testa așa rapid pe un șervețel. Dacă punem o picătură de ulei esențial și rămâne o aureolă, atunci acel ulei nu este 100% pur.", explică terapeutul.

De asemenea, este important ca aromaterapia să fie realizată după o schemă corect alcătuită.

"Ele se combină între ele și, de asemenea, sunt folosite în cantități diferite în funcție de persoana care le utiliezează și de afecțiunea căreia ne adresăm. Există și reacții adverse, dar ele nu sunt foarte agresive. Dacă concentrația de ulei esențial este mai mare de cât cea necesară atunci pot apărea afecțiuni ale pielii, iritații, sau pentru cele pe care le putem folosi intern pot apărea iritații ale tranzitului respirator, superior", a precizat Valentina Sârbu.

Conform specialiștilor, cele mai cunoscute uleiuri sunt cele de lavandă, de tămâie și de arbore de ceai.

"Acestea trei se folosesc și în blenduri foarte des pentru afecțiuni cutanate, dar există și uleiul de oregano, care este foarte bine folosit și lucrează destul de bine pe infecții. De asemenea, uleiul de cuișoare și alte uleiuri, dar foarte folosite sunt și blendurile deja produse de către producătorii speciali, care merge foarte bine pe afecțiunile emoționale, pentru reglarea stresului, a emoțiilor negative, a stărilor de oboseală, de dezenergizare", a mai declarat terapeutul holistic.

Uleiul de lavandă a căpătat popularitate datorită mirosului calmant și floral, care poate fi utilizat atât pentru uz aromatic, cât și pentru aplicare locală.

"Este foarte bun pentru piele în situația în care există zgârieturi, tăieturi minore, pentru refacerea pielii, pentru relaxare, pentru somn, combate insomniile, pentru o stare de bine. Atunci când suntem agitați, o picătură de ulei de lavandă pus în palme și mirosit aduce o stare de liniște și pace interioară", a precizat Valentina.

Iar tot la fel de multe beneficii are și uleiul de oregano.

"Foarte mult ajută pentru infecții, el este folosit ca și un antibiotic. Uleiul de oregano este un ulei pe care nu îl poți folosi pe termen lung. El se folosește după o schemă destul de bine stabilită și în cantități foarte mici pentru că este un ulei puternic și te afectează dacă nu este folosit corect. În general, se combină și cu alte uleiuri. Cel de lavandă, de exemplu, pentru a proteja mucoasa", a mai declarat Valentina Sârbu.

Tot pe lista uleiurilor miraculoase se află și cel de arbore de ceai. Multiple studii au demonstrat capacitatea excelentă a acestuia de a vindeca o paletă largă de boli, motiv pentru care este denumit  și "cabinet medical într-o sticluţă".

"Și acesta este foarte, foarte des folosit tot în afecțiuni cutanate, ajută foarte bine în otite, dar e important de menționat că niciodată nu se pune ulei esențial în ureche, ci doar pe lângă ureche. Pentru durerile de dinți ajută destul de bine împreună cu uleiul de tămâie. Se folosește pentru cei mici când încep dințișorii să apară", răspunde terapeutul.

Însă, specialiștii atenționează că indiferent de calitățile pe care le garantează uleiurile esențiale, acestea nu pot înlocui medicamentele prescrise de către doctor.

"Întreruperea unui medicament stabilit de un medic o poate stabili numai medicul care a făcut acea recomandare dar aromaterapia poate fi folosită împreună cu medicamentele recomandate de medicul specialist", a declarat terapeutul Valentina Sârbu.

×
Subiecte în articol: Numai de bine aromaterapie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close