Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum poţi să faci mişcare fără să mergi la sală. Alternative pentru sala de sport

Cum poţi să faci mişcare fără să mergi la sală. Alternative pentru sala de sport

"Pentru o viață sănătoasă, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi” - o recomandare pe care o auzim frecvent. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă? Poate ne-am gândi că acel timp trebuie să-l petrecem neapărat în sala de sport. Total neadevărat.

Cum poţi să faci mişcare fără să mergi la sală. Alternative pentru sala de sport
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2024   •   12:30

Aflăm trei alternative, care au la fel de multe beneficii, de la nutriționistul sportiv Șerban Damian. 

"Trebuie, în primul rând, să facem distincția dintre mișcare și sport. Mișcarea este ce facem sau ar trebui să facem zi de zi – că ne ridicăm de pe scaun, mergem prin casă, mergem pe stradă, urcăm scări, facem activități casnice. Mai departe, dacă vorbim de activitatea fizică în scop sportiv, aici gama este foarte variată.", a spus nutriţionistul sportiv Şerban Damian.

Ca să ne menținem o stare optimă de sănătate și să prevenim apariția unor probleme serioase, este suficient să ne mișcăm, adică să rămânem activi undeva la minim o oră pe zi.

Dacă vrem să ne îmbunătățim condiția fizică, să prevenim o gamă și mai largă de afecțiuni intervine nevoia de-a face activitate fizică și aici studiile ne duc către o valoare minimă de 180 de minute pe săptămână.

Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau înotul, întărește inima și sistemul cardiovascular, reducând riscul bolilor de inimă, a tensiunii arteriale crescute și a nivelurilor ridicate de colesterol.

Specialiștii împart tipurile de sport în mai multe categorii și susțin că adevăratele beneficii apar abia atunci când le bifăm pe toate.

O primă activitate fizică pe care ar trebui să o facem cu toții este în zona cardio, adică mers rapid, alergare, bicicletă – activități fizice care presupun efort continuu într-un registru moderat, deci nu intensitate mare, o perioadă mai lungă de timp. S-a constatat în urma unor studii că beneficiile să apară de la 4.000 de pași.

Apoi, o altă componentă importantă este antrenamentul care ne lucrează masa musculară.

S-a constatat că odată ce trece timpul și îmbătrânim, musculatura noastră intră într-un proces natural de atrofiere, ceea ce conduce la creșterea riscului altor afecțiuni. Și aici e foarte bun antrenamentul la sala de fitness sau acasă cu greutăți sau fără greutăți.

Hidrokinetoterapia este o formă de sport care se desfășoară în apă și este utilizată pentru a îmbunătăți forța musculară, mobilitatea și funcția generală. Aceasta are avantajul de a oferi rezistență naturală, care poate consolida mușchii fără a pune presiune excesivă asupra articulațiilor, fiind deosebit de benefică pentru persoanele cu probleme articulare sau ale coloanei vertebrale.

Mai este apoi o altă componentă legată de flexibilitate, de mobilitate articulară. Trebuie să adăugăm și exerciții de mobilitate. Și mai este o componentă interesantă și foarte puțin pusă în practică, e vorba de stabilitate, de-a putea să ne menținem echilibrul în diferite situații.

Sporturile care contribuie la îmbunătățirea echilibrului sunt pilates, tai chi și activități precum schi, surfing sau ciclism pe munte. Practicarea acestor discipline dezvoltă forța de bază și coordonarea, contribuind la prevenirea accidentelor și îmbunătățirea stabilității corporale.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close