Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Deficitul de fier. Care sunt simptomele acestei afecţiuni şi cum le putem combate

Deficitul de fier. Care sunt simptomele acestei afecţiuni şi cum le putem combate

Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente afecțiuni în cazul căreia pacienții suferă de lipsă de energie.

Deficitul de fier. Care sunt simptomele acestei afecţiuni şi cum le putem combate
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2022   •   14:37

Conform statisticilor, acest tip de anemie este cea mai frecventă afecțiune din lume, după caria dentară.

Însă, chiar și așa, rămâne în continuare greu de diagnosticat, dacă nu știi care sunt semnalele pe care organismul le transmite.

"Anemia prin lipsa de fier este cea mai frecventă formă de anemie. Vorbim de anemie în clipa în care la o femeie, care nu este însărcinată, hemoglobina scade sub 12g/decilitru, și la bărbat scade sub 13g/decilitru.", a spus medicul hematolog Nicoleta Berbec.

Acest tip de anemie apare când organismal nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină, adică proteina care ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul prin corp.

Sângerarea cronică este cea mai frecventă cauză de anemie feriprivă. Și această sângerare la nivelul tubului digestiv reprezintă cea mai frecventă cauză de anemie feriprivă la bărbați. De asemenea, cea mai frecventă cauză de anemie feriprivă la femei este reprezentată de sângerarea genitală – fie că au niște fluxuri menstruale abundente, fie că au anumite tumori benigne sau maligne în sfera genitală.", a mai spus medicul Nicoleta Berbec.

De asemenea, un risc mare de anemie feriprivă au și persoanele care țin posturi prelungite sau care adoptă un regim alimentar vegetarian sau vegan.  

"O cauză importantă de anemie feriprivă la copilul mic este că nu se diversifică alimentația după 6 luni de la naștere. Și mai sunt cauze mai puțin întâlnite, dar trebuie să ne gândim la ele. Tulburarea de absorbție – degeaba înghițim noi fier, dacă nu putem să absorbim.", mai spune aceasta.

Inițial, simptomele anemiei sunt atât de ușoare încât poate trece neobservată, dar pe măsură ce corpul devine mai deficitar în fier, simptomele se intensifică.

"Sunt mai obosiți, capacitatea de concentrare scade. Cei din jur observă că devine mai palid, deci tegumentele sunt mai decolorate. De asemenea, părul, părul poate să devină casant. Când deficitul de fier este destul de sever pot apărea modificări la nivelul unghiilor, care devin plate.", adaugă medicul.

Multe dintre simptomele anemiei feriprive pot fi confundate cu ale altor afecțiuni. Prin urmare, este esențial un consult de specialitate.

"Ca să confirmăm diagnosticul de anemie prin deficit de fier este obligatoriu să facem o analiză care acum se lucrează în toate laboratoarele – feritrina serică. Feritiina serică este o analiză din sânge, dar care ne arată nouă nivelul fierului pe care îl avem în depozite.", a mai precizat hematologul.

Ca și în cazul altor tipuri de anemii, și aceasta poate avea forme ușoare sau severe. 

"Dacă nu este corect diagnosticată și tratată, hemoglobina poate să scadă extrem de mult și apar complicații legate de o anemie severă cu tulburări cardiace, tulbutări respiratorii. Se consideră că este anemie amenințătoare de viața în clipa în care hemoglobina scade sub 6,5g/decilitru.", a mai spus medicul.

După diagnosticarea anemiei, specialiștii găsesc cauza și abia apoi stabilesc tratamentul.

"Este foarte important când dăm tratamentul cu fier pacientului oral, doza, să folosim o doză corect, pentru că dacă îi dăm o doză mai mică, nu o să obținem creșterea hemoglobinei într-un timp estimat de 2-3 luni. Și este o greșeală ce se face în mod frecvent – se administrează fier oral până în momentul în care hemoglobina se normalizează nu trebuie să oprim tratamentul atunci, tratamentul de fier trebuie continuat ca noi să ne facem depozite de fier.", conchide medicul.

De asemenea, medicii ne recomandă să nu uităm de alimentele care ne pot aduce un aport mare de fier, precum spanacul, ficatul, cartoful, gălbenușul de ou și peștele. O alimentație corectă poate asigura necesarul nostru zilnic de fier

×
Subiecte în articol: Numai de bine Nicoleta Berbec
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close