Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Iaşi, destinaţia turistică a anului 2022 în România

Iaşi, destinaţia turistică a anului 2022 în România

Iașul este destinația anului 2022 în România la categoria City Break.

Iaşi, destinaţia turistică a anului 2022 în România
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2022   •   12:17

Iașul este destinația anului 2022 în România la categoria City Break. Adevărul este că eu nu l-am vizitat niciodată. Însă, după acest material, cu siguranță îmi voi planifica o scurtă vacanță.

Aproximativ 22.000 de români au nominalizat destinațiile preferate în competiția vacanțelor în România, iar 25 de membri ai juriului format din bloggeri și experți în turism au adus propria perspectivă asupra locurilor.

Trei criterii au stat la baza jurizării: atractivitatea obiectivelor şi experienţelor turistice din destinaţie, implicarea comunităţii evidenţiată prin investiţii în infrastructură, acţiuni de promovare realizate în ultimii doi ani şi puterea brandului de destinaţie.

În ultimii ani, să fii turist în propriul oraș a devenit un trend. Astfel, nominalizarea din acest an m-a făcut să mă întorc acasă. Așadar, sunteți pregătiți să vizităm cele mai frumoase locuri din orașul Iași?

Prima oprire – Palatul Culturii. Este cunoscut ca fiind cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iași. Clădirea emblematică a fost construită în perioada 1906 – 1925, pe locul fostului palat domnesc, după planurile arhitectului I.D. Berindey.

"Palatul Culturii găzduiește cele patru mari muzee ale orașului Iași - muzeul de istorie al Moldovei, muzeul etnografic, muzeul științei și tehnicei și muzeul de artă. Așadar, Palatul Culturii pentru Ieșeni este un punct de atracție maxim, pentru că aici pot să își petreacă weekend-urile, vacanțele."

Palatul Culturii poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 10 și 17. Prețul unui bilet întreg pentru toate cele patru muzee este de 40 de lei, adică 8 euro.

"Aici se află punctul 0 al orașului Iași. Palatul este ridicat într-un loc foarte important din punct de vedere istoric, pentru că sub fundațiile Palatului se află vestigiile vechilor curți domnești din perioada medievală. I. D. Berindey a realizat o punte de legătură, un pod între estul Europei și vestul Europei.", a spus Ioan Nețcu, doctor în istorie.

Este Palatul Culturii un punct de atracție pentru turiștii străini?

"Este, pentru că muzeele oferă explicații în limbi străine. Ei se simt foarte conectați atât cu vestul Europei, cât și cu partea orientală. De ce? Pentru că noi ne aflăm la granița dintre Orient și Occident. Ei vor descoperi atât arhitectură occidentală, dar și arhitectură ce te trimite către orient.", mai spune acesta.

În ultimii ani, palatul a trecut prin mai multe procese de restaurare. Iar în spatele său s-a construit o impresionantă grădină publică, care îmbină perfect modernul și vechiul.

Și, de asemenea, foarte important să viziteze și Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din proximitatea palatului, pentru că aici se ungeau domnitorii în Epoca Medievală. (ils de la 13.47).

Continuăm plimbarea și ne oprim la Teatrul Național din Iași.

"Teatrul Național din Iași a fost primul teatru național al țării, la Iași s-a jucat pentru prima oară teatru în limba română, la 1816.", a mai spus şi Daniel Busuioc, director adjunct artistic la Teatrul Național Iași.

Clădirea a fost proiectată de doi arhitecți vienezi, Fellner și Helmer, care aveau o experiență uimitoare, realizând clădiri similare în Viena, Praga și Salzburg.

"E una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Beneficiază de elemente arhitecturale foarte frumoase, de o cortină pictată, e singura cortină pictată care se păstrează."

Cortina a fost realizată de pictorul austriac Maximilian Lenz, care a încorporat diferite embleme românești și alte motive simbolice precum și un candelabru vienez.

"La ora actuală, avem un turism cultural, foarte mulți români din alte localități, ba chiar și turiști străini vizitează Teatrul Național fie în clipele în care nu sunt programate spectacole si repetiții și pot beneficia de un tur ghidat, fie chiar la spectacole de teatru sau de operă.

Și acum, a treia locație. Suntem în prima grădină botanică universitară românească, fiind considerată și cea mai mare din țara noastră. Aceasta se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și este împărțită în 12 sectoare, fiecare având un alt specific.

Grădina Botanică se mândrește cu o colecție fabuloasă de 800 de specii de trandafiri, cea mai mare din țară, și cu aproape 500 de specii de crizanteme. În serele din parc întâlnim, de asemenea, specii de plante mediteraneene, tropicale și subtropicale. Aceasta poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 9 – 20, iar prețul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, stundeți și pensionari.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Ioan Nețcu Daniel Busuioc
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close