Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum facem corect igiena orală a bebelușilor

Cum facem corect igiena orală a bebelușilor

Igiena orală ar trebui implementată în rutina celui mic imediat după naștere, întrucât aceasta influențează sănătatea pe tot parcursul vieții.

Cum facem corect igiena orală a bebelușilor
Sursa foto: Unsplash. com | Colin Maynard
de Georgiana Mihăilă    |    27 Dec 2021   •   18:30

În acest domeniu nu există conceptul de "prea devreme". Practic, cu cât mai repede, cu atât mai bine. În primele luni de viață, părinții sunt sfătuiți, ca după fiecare masă, să curețe ușor gingiile. Ulterior, când apar primii dințișori, să facă trecerea către periuță.

Igiena orala nu vizează doar dinții, ci întreaga cavitate bucală. Astfel, în primele luni de viață, sănătatea gingiilor este foarte importantă. Ulterior, părintele va trebui să bifeze toate etapele care urmează. Doar în acest mod, cel mic va înțelege cu adevărat importanța și va deprinde obiceiuri corecte, care îl vor ajuta în viața de adult.

"Deprinderile de la naștere pot ajuta foarte mult în dezvoltarea dentiției la copilași", a spus Odoboaba Mihaela, consilier baby food.

Astfel, chiar dacă nu are încă primul dinte, este bine ca bebelușul să fie obișnuit cu igiena orală. Cel mai frecvent, părinții folosesc compresele.

"Putem folosi șervețelele pentru a curăța gingia după fiecare alăptat și pentru a curăța limbuța, pereții interni ai obrajilor"

Curățarea gingiilor ajută la prevenirea acumulărăii de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor. Aceste noțiuni simple vor sta și la baza igienei dentare de mai târziu. Nu ar strica nici o vizita în cabinetul stomatologic, pentru a se verifica raportul arcadelor alveolare. De asemenea, tot atunci ați putea cere și informații despre apariția dinților, care începe în jurul lunii a șasea.

"Șervețelele pot fi utilizate și ca un calmant al gingiei. Masajul gingival ajută foarte mult la erupția dentară și așa calmează și bebelușul mai ales în perioada erupției primilor dințișori"

Și, după cum bine știm, cei mici obișnuiesc să ronțăie tot ce prind, astfel, specialiștii recomandă să oferim și un alt scop acestui obicei.

"Putem veni în ajutorul lui cu o periuță masticabilă pe care putem aplica un gel cu xylitol și mușețel, care are rol de a calma posibillele inflamații și are și rol antibacterian"

Ulterior, când dinții celui mic încep să erupă, ar trebui introdus periajul. Medicul recomandă ca acesta să aibă loc de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță specială pentru copii și pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre

"Aici avem o gamă foarte variată – de la suzete sub formă de periuțe la periuțe manuale și electrice și pastă de dinți de la vârsta de 0 luni până la peste șase ani"

Periuțele electrice sunt o soluție inovatoare și extrem de îndrăgită de cei mici.

"Sunt periuțe de la vârsta de 0 ani, care au vibrații extrem de fine. Au capete mici și perii foarte fini, care ajută foarte mult la a face cât mai plăcută utilizarea periuțelor încă de la vârstă foarte fragedă. Periuțele vin cu forme foarte atractive,  sub formă de animăluțul preferat, cu materiale foarte moi la atingere și care pot fi atât încărcate la usb sau cu baterii", a mai spus Odoboaba Mihaela, consilier baby food.

Este important să se parcurgă toți dinții din cavitatea orală, îndepărtându-se astfel într-o proporție mai mare, placa bacteriană. Integritatea dințișorilor de lapte este esențială pentru asigurarea condițiilor perfecte pentru apariția celor permanenți, așa că, orice părinte ar trebui să se asigure că igiena orală este prezentă în viața micuțului, încă din primele zile.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close