Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Motivele pentru care copiii fac roșu în gât. Înghețata nu este printre ele

Motivele pentru care copiii fac roșu în gât. Înghețata nu este printre ele

Ela Crăciun
3 minute de citit Publicat la 15:28 08 Oct 2021 Modificat la 15:29 08 Oct 2021
Numai de bine
Sursa foto: Antena 3

Așadar, diagnosticul de "roșu în gât" este mai mult un simptom și mai puțin o boală. Iar în peste 70% din situații, acesta trece de la sine, fără antibiotic. În plus, miturile conform cărora cel mic ar trebui să consume doar produse fierbinți ar trebui... uitate.

"De obicei, la pediatru vine mămica care spune "doamna doctor, copilul meu are roşu în gât". Ce înseamnă de fapt acest roşu în gât? Este o senzaţie pe care o are fiecare dintre noi, senzaţia poate să fie de durere, senzaţia poate să fie de uscăciune, senzaţia poate să fie de arsură şi uneori parcă chiar mă gâdilă ceva în gât", a spus Irina Antonescu, medic pediatru.

Infecţiile din gât pot avea mai multe cauze. Cel mai frecvent este vorba despre o răceală sau o gripă, o bacterie sau o alergie.

"Tot o senzaţie neplăcută la nivelul gâtului am şi în cazul în care sunt nişte iritanţi. De exemplu, într-o cameră se fumează sau dacă într-o încăpere este un aer foarte uscat, un aer extrem de umed. Tot senzaţie de durere mi-o dă şi refluxul gastric esofagian"

Însă, nu uităm că princiapala cauză a unui gât roșu o reprezintă infecțiile virale. Acest simptom poate fi însoțit și de nas înfundat, tuse, strănut, dureri de cap, dureri musculare, febră sau inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

"Mesajul principal e că atunci când de obicei mă doare gâtul, fac o febră mică şi îmi curge nasul, nu este o infecţie bacteriană, deci nu am nevoie de antibiotic. Avem nevoie doar de simptomatice, există o mulţime de substanţe cu efect antiinflamator la nivel farangial. Dacă durerea este foarte mare, putem asocia şi un antiinflamator. Iar mesajul principal este staţi liniştiţi pentru că această infecţie se va vindeca"

Chiar dacă poate trece de la sine în decurs de câteva zile, pentru ameliorarea disconfortului, poți lua câtevă măsuri simple: hidratează-l foarte bine pe cel mic, dă-i să mănânce doar alimente moi și încurajează-l să se odihnească. Și, foarte important, ai grijă la mituri. De exemplu, un ceai cald sau o supă caldă accentuează și mai tare senzaţia de arsură.

"Nu apă caldă nici apă extrem de rece, dar nu ne speriem foarte tare. Nu înseamnă că un copil nu are voie să mănânce o îngheţată. Deci pot mânca îngheţată, nu pot mânca foarte multă îngheţată, pentru că îngheţata este dulce şi grasă, dar nu înseamnă că dacă mâncăm îngheţată, sigur ne îmbolnăvim"

În realitate, alimentele reci nu sunt duşmanul copiilor sănătoşi. Drept urmare, roșu în gât nu poate fi agravat sau declanșat de o înghețată.

"Nu facem gât roşu că am mâncat rece, facem gât roşu că am luat un virus, o bacterie. Într-adevăr, în condiţiile scăderii temperaturii, mecanismele de apărare locale pot fi reduse şi atunci, dacă în preajma noastră este un virus sau o bcaterie, luăm acel virus sau acea bacterie"

Fiindcă roșul în gât este contagios. În momentul în care o persoană infectată vorbește sau tușește, bacteria poate fi transmisă și celor din jur. Motiv pentru care e recomandat ca un copil care are roșu în gât să nu meargă la școală și să nu participe la întâlnirile colective.

"Dacă fac febră mare, mă doare gâtul foarte tare s-ar putea să fie o infecţie bacteriană şi, de obicei, infecţiile bacteriene asociază pe lângă gâtul foarte roşu şi durerea extrem de intensă, asociază şi creşterea ganglionilor. Copiii spun "mi s-a mărit ceva la nivelul gâtului" şi unul dintre semenele de gravitate este că acel copil nu poate să înghită. Deci dacă fac o infecţie bacteriană la nivelul gâtului, am o febră foarte mare şi copilul refuză să înghită, trebuie neapărat mers la doctor, poate să fie o complicaţie a unei faringite bacteriene"

Așadar, uneori, cauzele infecţiei în gât sunt mai severe şi pot necesita tratament. E recomandat să ajungi în cabinetul medicului, dacă cel mic prezintă urmăroare simptomele: dureri puternice în gât, care nu trec după 7 zile, dificultăţi la înghiţire, probleme respiratorii, durere în timpul respiraţiei, senzaţie de gât înţepenit, dureri de ureche, articulaţii umflate sau sânge în salivă.

×
x close