Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Nodulii tiroidieni, cea mai frecventă patologie a glandei tiroide | Dr. Tulin: "Doar 5 până la 10% dintre nodulii de tiroidă se dovedesc a fi canceroși"

Nodulii tiroidieni, cea mai frecventă patologie a glandei tiroide | Dr. Tulin: "Doar 5 până la 10% dintre nodulii de tiroidă se dovedesc a fi canceroși"

Pe parcursul vieții, fiecare dintre noi avem șanse de până la 50% să facem noduli tiroidieni. Însă, nu de fiecare dată este cazul să ne speriem, doar trei din zece sunt cu probleme.

Nodulii tiroidieni, cea mai frecventă patologie a glandei tiroide | Dr. Tulin: "Doar 5 până la 10% dintre nodulii de tiroidă se dovedesc a fi canceroși"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Noi 2022   •   14:33

Conform studiilor, după accidentul nuclear de la Cernobîl, produs în aprilie 1986, s-a observat o creştere de câteva ori a incidenţei în ţara noastră. Primele simptome care apar sunt dificultățile la înghițire sau de respirație, răgușelile și durerile la nivelul gâtului. 

"Nodulii tiroidieni sunt niște formațiuni care se găsesc la nivelul glandei tiroide pe care noi, de obicei, îi diagnosticăm întâmplător cu ocazia altor examene făcute pentru alte afecțiuni. Sunt și alte situații în care pacienții ajung la noi – fie pacienți simptomaci, care acuză senzație de nod în gât, pierdere în greutate sau creștere în greutate, tremurături, palipiații.", a spus Raluca Tulin, medic primar endocrinologie.

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care este situată în partea anterioară a gâtului, în fața traheei, sub mărul lui Adam. Funcția ei este de a produce hormonii tiroidieni, care influențează modul în care funcționează fiecare organ – de la mușchi, oase și piele până la tractul digestiv, creier și inimă. 

"Nu știm exact care sunt cauzele care duc la formarea nodulilor tiroideni, însă sunt câțiva factori de risc, care sunt asociați cu creșterea frecvenții nodulilor tiroideni, cum este iradierea la nivelul gâtului pentru diferite afecțiuni, de obicei afecțiuni oncologice. Se pare că toți am fost afectați de explozia de la Cernobîl, care a crescut riscul de a dezvolta noduli de tiroidă. Și, poate cei mai importanți, sunt factorii genetici care duc la apariția nodulilor de tiroidă.", a mai spus medicul.

Nodulii tiroidieni sunt de patru ori mai frecvenți la femei decât la bărbați.

Nodulii tiroidieni înseamnă cancer?

"Doar 5 până la 10% dintre nodulii de tiroidă se dovedesc a fi canceroși. Nu este un procent mare având în vedere frecvența nodulilor de tiroidă în populație. Însă, orice nodul de tiroidă trebuie investigat. Deși cancerul de tiroidă reprezintă doar 3% din totalul cancerelor, cancerul de tiroidă prezintă cea mai mare creștere a incidențelor, studiile recente arătând că în câțiva ani, cancerul de tiroidă va fi probabil a patra malignitate ca și frecvență, după cancerul de col, cancerul de sân, cancerul de prostată.", mai adaugă medicul.

În general, nodulii tiroidieni nu provoacă simptome. Însă, pot fi totuși identificați dacă medicul îți palpează cu atenție gâtul. 

"Radiografia este cea care stratifică riscul cancerului de tiroidă. Odată ce stratificăm acest risc, ne punem problema dacă mergem mai departe cu o procedură mai invazivă, care este puncția biopsie cu ac fin și care ne aduce informații suplimentare. În funcție de riscul pe care îl detectăm putem trimite pacientul către tratament curativ, care este reprezentat de tratamentul chirurgical sau putem urmări periodic pacientul, la 6 luni, prin ecografii.", a mai spus medicul gastroenterolog.

Chirurgia poate fi totusi recomandată chiar și in cazul unui nodul tiroidian benign, daca acesta continuă să crească și determină efecte compresive. 

"Există câteva tehnici mai noi care ne pot scăpa de operație, însă selecția cazurilor trebuie să fie extrem de atentă. Mă refer aici la ablația cu radiofrecvență, care este o tehnică minim-invazivă, ce preuspune folosirea unei călduri produse de curentul de radiofrecvență, care distruge țesutul nodal. Însă, pentru a ne înscrie în această procedură trebuie să îndeplinim mai multe condiții. În primul rând, puncția biopsie trebuie efectuată înaintea procedurii și trebuie să fie negativă pentru malignitate.", a mai spus Raluca Tulin.

Ca metodă de prevenție specialiștii îți recomandă să te asiguri că mănânci suficiente alimente care conțin iod, pentru a preveni acest deficit, care poate fi una dintre cauzele posibile ale nodulilor tiroidieni.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close