Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum pregătim plantele pentru iarnă

Cum pregătim plantele pentru iarnă

Iarna este cea mai grea perioadă pentru multe dintre florile de interior. Transformările prin care trec sunt multe şi dacă nu pregătim plantele aşa cum trebuie pentru lunile reci, şansele să le scoatem cu bine în primăvară sunt destul de mici. Aceste pregătiri încep chiar de acum, din toamnă.

Cum pregătim plantele pentru iarnă
de Iulia Gorgorin    |    10 Noi 2020   •   17:45

 Oana Matei, inginer horticultor şi jurnalist, a vorbit despre cum trebuie să îngrijim plantele în perioada rece a anului.

''Bun gasit! E deja trecut de mijlocul toamei şi pentru multe dintre plante e vremea să intre la adăpost. Momentul în care le introducem este foarte importantă, pentru că sunt plante, cum este de exemplu muşcata care trebuie să treaca prin temperaturi scăzute care o ajută să parcugă mai bine perioada de iarnă. Altele cum sunt bougainvilleele, sau dipladeniile, la mai puţin de 15 grade deja încep să aibă probleme.

Avem două situaţii în care putem să trecem plantele peste perioada de iarnă. Odată să le păstrăm în vegetaţie, şri odată să le băgăm în repaus. Este de dorit să le lăsăm în repaus pentru că este perioada în care ele îşi încetinesc toate funcţiile dar în acest timp îşi strâng resursele pentru ceea ce se întâmplă în primăvară pentru înflorire şi pentru pornirea în vegetaţie.

Dar ce ne facem dacă stam la bloc şi nu avem o cameră unde putem să avem temperaturi mai scăzute ca să ţinem plantele. Atunci păstrăm în vegetaţie. Am sa va povestesc ce facem cu ele dacă le mentinem în vegetatie pe perioada iernii. Primul pas în care le-am adus în casă este să le curăţăm de praf. Şi am mai vorbit aici la rubrica despre îngrijirea platelor, despre cât de important este să avem frunze curate care să poată să respire bine şi sa aibă loc toate procesele din plantă.

Niciodată nu e bine să le ţinem lânga un calorifer. Acea căldura usucă pămantul şi automat se deteriorează şi rădăcinile. Dacă le menţinem în vegetaţie, atunci va trebui să menţinem şi ritmul normal cu care este obişnuită planta. Atenţie la menţinerea în vegetatie, că este cu dus-întors, pentru că, vegetând continuu, planta îşi epuizează resursele în timp şi va avea o perioada de viaţă mai scurtă dacă tot timpul o ţinem în vegetaţie.

De aceea e important să îi acordăm acest repaus iarna la temperaturi mai scăzute şi să încercăm să găsim un loc, fie pe casa scării, fie într-un pod dacă stăm la curte, fie într-un balcon care este închis. Să încercăm să le creem plantelor condiţiile necesare din timpul iernii. Sunt Oana Matei. Dacă aveţi întrebări, vi le aştept pe www.ingrijireaplantelor.ro, dar şi în comunitatea Îngrijrea florilor de pe Facebook.

×
Subiecte în articol: plante Numai de bine oana matei
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close