Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Prima zi de şcoală. Care sunt nevoile emoţionale ale copiilor

Prima zi de şcoală. Care sunt nevoile emoţionale ale copiilor

Clopoțelul sună din nou pentru elevii din toată țara. Așadar, atât părinții, cât și copiii trebuie să se reîntoarcă la programul pe care îl respectă vreo 9 luni pe an.

Prima zi de şcoală. Care sunt nevoile emoţionale ale copiilor
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2022   •   10:26

Începuturile nu sunt niciodată ușoare și vin întotdeauna cu provocări, mai ales dacă nu ascultăm sfaturile specialiștilor. Învățăm din materialul următor tipsuri utile pentru părinții care vor să-i ajute pe cei mici să aibă un program corect de somn, dar și pentru cei care își doresc să prevină inutilul "Dă-mi încă 5 minute!" 

"Fie că este pentru prima oară când merg la grădiniță sau la școală și încep să simtă teamă de necunoscut, fie că se vor reîntâlni cu colegii sau cu cadrele didactice, copiii au nevoie de suport emoțional pentru ceea ce înseamnă începutul anului nou școlar.", a spus Sara Al Kabbani, psiholog clinician autonom.

Tranzițiile sunt dificile pentru copii, iar sentimentele diferă în funcție de vârstă. Dacă este vorba despre începerea grădiniței, principala grijă este cea legată de separarea de părinți. În clasa pregătitoare, celui mic îi este frică de întâlnirea cu învățătorul. În următorii ani, s-ar putea să apară o frică provocată de dificultatea anului școlar. Iar în gimnaziu și liceu vorbim despre anxietatea legată de dorința de a fi acceptat de colegi, de a-și face prieteni noi și de a fi suficient de bun.

"Le recomand părinților să empatizeze cu copilul lor. Copilul vine, cel mai probabil, cu multe întrebări, curiozități, emoții. Este important să îi ascultăm, să îi lăsăm să se exprime, să le validăm emoția, nicidecum să o judecăm, spunându-i ”că da, te înțelegi și știu pentru că și eu am trecut prin același lucru și că o să fie bine”. Este important să le reamintească că le vor rămâne alături indiferent.", mai spune aceasta.

Care sunt cele mai frecvente frici pe care le au cei mici înainte de începerea școlii?

"Teama de separare - nu este doar a copiilor, ci și a părinților. Amândoi cumva trec prin aceeași emoție, se despart la porțile școlii și acolo se gândesc „Aoleu, sunt singur, trebuie să mă descurc și să îmi dau seama că părinții mei mă vor aștepta după ore și că mă vor aștepta acasă, povestind tot ce am făcut!”

Conform specialiștilor, copiii care au un somn corect se adaptează mai ușor la programul școlar, întrucât sunt mai calmi, mai echilibrați și mai înțelegători.

"Odată cu începerea școlii, culcarea de seară ar trebui să se învârtă undeva în jurul orei 9, întrucât copilul să prindă în jur de 10 – 11 ore de somn pe noapte. Asta înseamnă că le mutăm ora cu 30 de minute mai devreme în fiecare seară, treptat – treptat până ajung la o oră rezonabilă, la ora 21.", spune şi Ana Barbu, consultant în somnul copiilor.

Somnul este deosebit de important pentru copii. Când dorm, ei nu stau pur și simplu întinși în pat, ci își ajută corpul să crească și să se odihnească, pentru a funcționa mai bine.

Până în ora 12 este acest somn reparator, este somnul adânc, perioada în care se secretă acest hormon de creștere, se repară țesuturile, celulele nervoase și este cel mai reparator somn.

Trecerea de la programul de vacanță la cel de școală poate fi unoeri dificilă. Însă, cu o rutină corectă, părinții pot reuși în scurt timp să îl readucă pe cel mic la ora de somn corectă.

"La ora 9 se culcă, la 7 jumătate, cel târziu, sunt în casă. Foarte importantă rutina, mereu aceeași oră de culcare seara și reducem stimulii – le facem o băiță cu lumină difuză, după care un masaj, cântăm ceva cu ei, o cărticică, citim cu ei. Dacă culcăm un copil la ora 9 seara, sigur că da el se va trezi cu brio la 7 fără 15 dimineață, prinde somn calitativ, reparator, odihnitor. ", a mai spus Ana Barbu.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Sara Al Kabbani
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close