Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Rețetă de post cu sparanghel, hrana regilor

Rețetă de post cu sparanghel, hrana regilor

Sparanghelul este considerat una dintre cele mai sănătoase legume, dartorită aportului mare de vitamine. În plus, reprezintă o alegere corectă și pentru persoanele care își doresc să slăbească, având un număr mic de calorii.

Rețetă de post cu sparanghel, hrana regilor
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    21 Apr 2021   •   07:00

Prețul destul de piperat a făcut ca sparanghelul să nu fie foarte folosit de-a lungul timpului în alimentație. Însă, în ultima perioadă, conform motoarelor de căutare, s-a constatat o creștere a interesului pentru această legumă și în țara noastră.

Chef Florin ne prezintă cât de ușor și de rapid se gătește şi ne propune o salată cu sparanghel potrivită atât pentru persoanele care țin post sau care vor să slăbească, dar și pentru cele care vor un stil de viață sănătos.

"Ca și piesă de rezistență vom avea sparanghelul, vom folosi și avocado pe care vom turna câteva picături de lămâie pentru a nu oxida, vom mai folosi puțină frunză de ceapă verde, puțină valeriană, câțiva lăstari, muguri de pin, sos de rodie și o picătură de ulei de măsline. Și bineînțeles, pentru decor și o culoare frumoasă, îi vom pune și câteva roșii cherry", a spus chef Florin Cârnicianu.

Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet

 Cel pe care îl vom folosi și noi astăzi, este cel mai des întâlnit, pentru că rodește pe tot parcursul anului.

"În primă fază vom lua sparanghelul și îl vom testa de unde este partea moale, partea fragedă, partea comestibilă. Apucăm cu o mână de la mijloc sparanghelul, iar cu cealaltă apucăm de capăt și îl vom îndoi. De unde cedează el de acolo este partea care este bună de consumat la sparanghel", explică Florin.

Ulterior, sparanghelul trebuie curățat.

"Lăsăm câțiva muguri, pentru că și aceștia sunt delicioși"

Chef Florin procedează la fel și cu restul sparanghelului rămas.

"Îl voi măsura cu sparanghelul rupt astfel încât să nu mai pierd timpul și să îmi ia foarte, foarte mult".

Chef Florin Cârnicianu vă arată cum se găteşte corect sparanghelul

Acum, urmează partea cea mai importantă – gătirea sparanghelului.

"Vom pune o oală cu apă pe foc în care vom adăuga o lingură cu vârf cu sare. Sarea are loc să oprească extracția de vitamine. Când apa va începe să fiarbă vom adăuga sparanghelul".

Între timp, pot fi pregătite și restul ingredientelor. Începem cu avocado, care se taie ușor pe lung pentru a se obține cele două jumătăți.

" Apoi voi lua o lingură și îi voi îndepărta coaja, da? Efectiv introducând lingura între coajă și fruct, voi scoate fructul care este foarte, foarte frumos".

 Se toarnă câteva picături de lămâie peste avocado pentru a opri oxidarea.

"Procedăm la fel și cu partea a doua"

 Iar dacă apa a început să clocotească, sparanghelul poate fi pus la blanșat.

"Vom introduce sparanghelul în apă, apa clocotește și vom număra împreuna până la 10. Vom scoate cu un clește sparanghelul. Așa arată el. Și îl introducem repede în vasul cu apă rece.

Apa rece are rolul de a opri fierberea. Iar la final, sparanghelul trebuie pus puțin și în tigaie.

"O lăsăm puțin să se încingă, apoi vom lua sparanghelul direct din bolul cu apă rece și îl voi introduce în tigaie, îl voi sota ușor în tigaie, nu voi adăuga ulei de măsline, deoarece toată salata la sfârșit va conține ulei de măsline și sos de rodii. Punem mânuța, vedem dacă s-a încins, scuturăm puțin sparanghelul, îl așezăm în tigaie, începe deja să sfârâie, îi voi pune doar un praf de sare și prin mișcare îl voi agita în tigaie.

Atenție, sparanghelul nu trebuie să stea în tigaie mai mult de 60 de secunde

"Să capete el o crustă ușoară, depinde de intensitatea focului. Dacă avem focul foarte mare, îl lăsăm mai puțin. Dacă avem focul mai micuț, normal, îl lăsăm puțin mai mult. El își ia acum o aromă, o aromă care se aseamănă un pic cu nuca puțin prăjită.

Când sparanghelul este perfect transparent, focul poate fi oprit

"În momentul acesta sparanghelul este suficient de gătit, este și ferm, după cum vedeți nu se înmoaie"

Sparanghelul poate fi folosit atât ca garnitură, cât și ca fel principal.

"Vom începe cu sparanghelul, tocându-l puțin oblic. Îl punem în farfurie". 

Ulterior, chef Florin adaugă și avocado și roșiile cherry.

Cum a ieşit reţeta pregătită de chef Florin Cârnicianu, aflaţi în materialul video de mai sus.

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close