Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Sindromul ovarelor polichistice, cea mai frecventă tulburare endocrină

Sindromul ovarelor polichistice, cea mai frecventă tulburare endocrină

Una din zece femei, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice, cea mai frecventă tulburare endocrină
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2022   •   12:40

Este cea mai frecventă tulburare endocrină, iar primele simptome pot aparea încă din adolescență și, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate sau chiar cancer. Depistarea timpurie și inițierea tratamentului pot îmbunătăți prognosticul și pot oferi o calitate mai bună a vieții.
 
Condiția ovarelor polichistice este o afecțiune frecventă în special la femeile de până în 35 de ani, responsabilă de peste 25% din tulburările menstruale și de aproximativ 70% din cazurile de infertilitate.
 
"Ovarele micropolichistice apar mai ales la pacientele cu întârzieri menstruale, în cadrul sindromului de ovar micropolichistic, care asociază amenoreea, adică întârzieri menstruale, acnee, exces de pilozitate și imagine ecografică specifică a ovarului micropolichistic.", a spus medicul Nicoleta Dumitru.

Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt foarte bine cunoscute, dar s-a demonstrat că ar fi legate de anomalii ale nivelurilor hormonale. Cele mai frecvente cauze sunt rezistența la insulină, dezechilibrul hormonal, cât și cauza genetică. 
 
"Pot fi diagnosticate pacientele care se adresează medicului ginecolog pentru astfel de afecțiuni, în cadrul unui consult de rutină asociat întotdeauna cu o ecografie intravaginală. Suspectăm acest sindrom de ovar micropolichistic la acele femei care nu reușesc să obțină o sarcină, au întârzieri menstruale.", a mai spus medicul ginecolog.

Pacientele diagnosticate cu ovar micropolichistic pot dezvolta pe parcursul evoluției bolii și diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, niveluri ridicate ale colesterolului, apnee în somn și modificări de dispoziție până la depresie.

Dacă pacienta nu-și dorește o sarcină în curând, tratamentul cel mai bun este cu anticoncepționale. În cazul în care pacienta are o contraindicație pentru anticoncepționale sau își dorește o sarcină, tratamentul recomand este naturist. Medicul ginecolog poate să sfătuiască pacientele să încerce să scape de excesul ponderal, să evite stresul sau poate să sfătuiască pacientele să folosească terapii naturiste, tot felul de combinații de plante care ajută reglarea hormonală.
 
Afecțiunea poate apărea și la adolescente.
 
"Atâta timp cât sunt foarte mici, cât nu au viața sexuală, nu cred că este indicat să trecem la terapia hormonală atât de devreme.", a mai spus medicul.

De asemenea, medicii recomandă scăderea ponderală. Obezitatea abdominală provoacă severitatea simptomelor. Pierderea a peste 5% din greutatea corporală va duce la ameliorarea hirsutismului și acneei, reluarea menstrelor și a ovulației.
 
"La pacientele cu exces ponderal, legătura dintre afecțiunea loc manifestată prin întârzieri menstruale și acest exces ponderal este de fapt excesul de estrogen pe care îl produce grăsimea, căci noi pe lângă producția de estrogen din ovare, mai avem și producția de estrogen din grăsime. De asemenea, alimentația este foarte importantă la pacientele cu sindrom de ovar polichistic și în situația în care au grijă la ceea ce consumă pot vedea că se reglează cât de cât hormonal organsimul și menstruațiile încep să se regleze și ele.", mai adaugă medicul ginecolog.
 
Cu diagnosticul corect și tratamentul instituit de către medic, femeile reușesc să controleze acest diagnostic, să ducă o viață normală și chiar să obțină sarcini.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close