Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Skin fasting, noul trend în materie de frumuseţe care a împărţit părerile specialiştilor

Skin fasting, noul trend în materie de frumuseţe care a împărţit părerile specialiştilor

Skin fasting este unul dintre cele mai populare trenduri care circulă pe internet cu privire la îngrijirea tenului. Pe scurt, acesta presupune o detoxifiere pentru față, adică să nu mai aplici absolut niciun produs, întrucât, în  urma acestei "înfometări", pielea ar avea timpul necesar să se regenereze și să devina sănătoasă.

Skin fasting, noul trend în materie de frumuseţe care a împărţit părerile specialiştilor
Sursa foto: Getty Images | Digital Vision.
de Georgiana Mihăilă    |    22 Iul 2021   •   19:27

Însă, părerile specialiștilor despre acest obicei sunt împărțite. Skin fasting presupune eliminarea din rutina de îngrijire a tuturor produselor, chiar și a gelurilor de curățare sau a cremelor hidratante.

Astfel, bariera protectoare a pielii s-ar regla, iar eliminarea toxinelor ar fi favorizată. 

"Înseamnă să lăsăm pielea să respire relativ liberă, să folosim mai puține produse cosmetice și să dăm timp pielii să își revină într-un mod natural. Acest lucru este aplicabil pentru persoanele care nu au afecțiuni cutanate, deci pacienții care au cuperoză, care au dermatite de contact, pacienții cu acnee trebuie să-și facă în continuare tratamentul conform cu protocolul medicului dermatolog care îi îngrijește", a declarat Viviana Iordache, medic dermatolog.

De asemenea, nici în cazul persoanelor cu ten sănătos nu ar trebui să existe chiar o eliminare totală a produselor de îngrijire. 

"Dacă nu avem probleme, rămâne fundamentală curățarea. Deci indiferent că avem sau nu dorința să lăsăm pielea liberă, ea nu trebuie să fie ocupată de sebum, de praf și de urme de farduri. De asemenea, produsele de seară, acelea de hidratare, când pielea rămâne opt ore într-un mediu curat trebuie să rămână. Putem renunța însă la amestecul între ser, bază cremă și de produs de fardare pe care le putem elimina sau din care putem să lăsăm doar baza de machiaj, adică dacă ne machiem, să nu folosim și ser și mască și așa mai departe", a mai explicat dr. Iordache.

În cazul bărbaților, sfatul specialistului sună un pic diferit. 

"Bărbații au pielea mai groasă în mod natural și marea lor majoritate sunt mai seboreici decât femeile, deci partea de curățare rămâne valabilă. Ei pot renunța la partea de hidratare pe perioada de vară, deci pot ca după ce se bărbieresc să folosească tonicul obișnuit, după care nu mai este nevoie să se dea cu cremă", a precizat medicul.

Un alt aspect pe care îl scoate în evidență medicul dermatolog este că NU e indicat să renunțăm nici la protejarea tenului de radiațiile solare.

"Problema cu produsele de fotoprotecție este faptul că majoritatea sunt băgate în baze siliconice sau în uleiuri minerale și atunci îndepărtarea lor trebuie făcută cu seriozitate mai mare decât o cremă hidratantă, fluidă, ușoară. Deci în momentul în care am ieșit în soare, totuși folosirea cremei rămâne mandatorie, ca și îndepărtarea ei într-o zonă în care este umbră. Cu toate acestea, e mult mai sănătoasă fotoprotecția mecanică, adică o șapcă, o pălărie – aceea nu are un timp de expirare măsurat în minute, nu ne sufocă pielea", spune medicul Viviana Iordache.

Majoritatea specialiștilor sunt de părere că e de preferat să folosim un minimum de produse de îngrijire decât să apelăm la skin fasting. În plus, alegerea făcută ar trebui să fie potrivită pentru tipul nostru de ten. 

"Dacă o persoană folosește prea multe produse ele pot interacționa diferit atât între ele, cât și cu pielea pacientelor. Dacă nu dorim să cerem sfatul medicului dermatolog sau măcar al unei persoane cât de cât specializate, putem face proba terapeutică. Deci produsele se cumpără pe rând, nu se schimbă toate odată, se introduce câte unul și dacă la o săptămână de la introducerea produsului cosmetic nou pielea nu se înroșește, nu ne mănâncă, nu ne irită, atunci putem să încercăm și următoarele din rutina de îngrijire sau schema propusă de persoana care ne-a recomandat-o", a mai explicat dr. Viviana Iordache.

Când vine vorba despre îngrijirea tenului, mai mult nu înseamnă mai bine. Pielea noastră este special concepută să elimine ceea ce nu este util. Atunci când pielea este încărcată cu straturi de produse cosmetice, nu numai că facem o risipă de timp și bani, dar distrugem și bariera de protecție a pielii.

Însă, nu ar trebui să renunțăm totuși la produsele de curățare a tenului, la cele cu factor de protecție, precum și la crema hidratantă.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Skin fasting
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close