Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Terapia care te ajută să îţi eliberezi corpul şi mintea de stres

Terapia care te ajută să îţi eliberezi corpul şi mintea de stres

În epoca în care timpul zboară, iar ziua a rămas cu doar 16 ore în loc de 24 ... o terapie ne provoacă să luăm pauză de la orice activitate pentru 60 de minute.

Terapia care te ajută să îţi eliberezi corpul şi mintea de stres
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2023   •   12:30

Ți-ai imaginat vredoată că plutești? Acest lucru apare deseori în vis, în momentul în care ne odihnim cel mai bine – e o stare de relaxare profundă. Unii o compară cu pluta pe care o fac atunci când sunt la bazin, dar nu e același lucru.

"Terapie prin plutire sau prin privare senzorială, cum este numită, presupune acest mediu care ne deconectează de la exterior.

Terapia prin plutire se face într-un bazin destul de mare cât să poți sta culcat, cu mâinile întinse. În bazin, apa este până la genunchi, iar nivelul ei de salinitate e similar cu cel din Marea Moartă. Astfel, poți pluti fără niciun efort – te întinzi și stai pe spate fără să atingi nimic și fără să-ți încordezi niciun mușchi.

"Sunt 500kg de sare sau sulfat de magneziu, același lucru, și 800 de litri de apă. Astea împreună dau aproximativ 23 – 24 din această soluție mătăsoasă, care te ține la suprafață. Faptul că plutim diminuează foarte mult presiunea, imputul senzorial la nivelul pielii.

Atât apa, cât și aerul sunt la temperatura pielii, astfel încât să nu existe niciun factor extern care să trimită semnale către corp.

Dacă este mai jos decât temperatura pielii noastre, spunem că e frig .. dacă este mai sus, spunem că e cald .. dacă e aceeași, corpul nostru nu mai percepe diferența aceasta. Există o muzică meditativă pe fundal și o lumină, recomandarea noastră este să se stângă și acelea, apropo de privarea senzorială, să nu mai fie nimic – nici lumină, nici sunete, nici presiune, nici temperatură și intrăm ușor, ușor în momentul în care ne deconectăm intrăm într-o stare de relaxare foarte profundă și acolo încep toate beneficiile.

Chiar dacă suntem ființe sociale, uneori simțim cu adevărat și nevoia de izolare. Chiar și ceea ce a făcut carantina a avut părți pozitive – unii oameni s-au simțit mai relaxați, în special cei anxioși. După o zi agitată, fiecare visează să ajungă acasă, să stea singur sau cu persoanele apropiate.

Pe zona fizică – relaxare, funcționează ca un masaj de relaxare, te duce într-o stare foarte profundă, majoritatea tensiunilor pe care le avem în corp se dizolvă pur și simplu când stăm în soluția asta. Și pe partea mentală ne spun studiile despre stres redus, anxietate, poate chiar și mici depresii și în general o relaxare foarte profundă.

De asemenea, sarea folosită facilitează absorbția magneziului și suflaților din piele, dar și a calciului, contribuie la reglarea activității a 300 de enzime, reduce inflamația și ajută la funcționarea normală a mușchilor și nervilor.

Sunt puțin sceptici mai ales la prima ședință, pentru că e o chestie nouă. Interesant este ce zic oamenii după, la prima ședință chiar, majoritatea zic „Când a trecut? Abia am reușit să mă liniștesc și a venit gongul, mi s-au părut că au trecut 10 minute” deci auzim chestia asta foarte, foarte des împreună cu un zâmbet larg, de cele mai multe ori.

Terapia prin plutire a apărut prima dată în urmă cu aproximativ 70 de ani, când dr. John C. Lilly, specialist în dezvoltare senzorială, a construit primul bazin închis de plutire în laboratorul Institului Național de Sănătate Minată din S.U.A și a funcționat ca metodă de cercetare a minții și a creierului. În România, primul centru de plutire a fost deschis mult mai târziu, în 2015, în Brașov, iar în prezent, terapia este folosită în special de oamenii de afaceri, IT-iști, medici și personal medical, echipaje de zbor și sportivi. 

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close