Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Zahăr vs îndulcitori. Ce alternative avem şi cât consumăm

Zahăr vs îndulcitori. Ce alternative avem şi cât consumăm

Zahar alb, brun sau de cocos? Deși știm că nu este benefic pentru sănătatea noastră, zaharul este totuși unul din cele mai folosite ingrediente din toate timpurile, fiind intotdeauna varianta cea mai la indemana de a indulci.

Zahăr vs îndulcitori. Ce alternative avem şi cât consumăm
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iul 2023   •   16:00

Zahărul îl disponibil in trei variante, motiv pentru care este important sa stim care sunt diferentele, astfel incat, in final, sa facem alegere cea mai putin dăunătoare pentru organism. Nutriționistul Roxana Radu ne explică de ce zaharul brun nu este o alternativa mai sănătoasă a zahărului alb, dar nu numai. 

În realitate, zaharul brun ar trebui sa fie de fapt zahar brut, dar de o calitate superioara. Însă, majoritatea zaharului brun este un amestec de zahar alb, caramel, melasa, adica un sirop obtinut din zahar nerafinat care contine cantitati infime de calciu, magneziu, potasiu si fier.Nutritionistii ne informeaza ca o linguriță de zahar brun ajunge sa contina aproximativ 17 calorii si 97% zaharoza.

Cu boabe puțin mai grosiere decât zahărul alb, zahărul de cocos are un gust care amintește de zahărul brun, dar cu mai multă aromă, inclusiv indicii de caramel, dar nu are gust de cocos. Acest tip de zahăr este produs în Indonezia, Filipine, Thailanda și Sri Lanka.

O porție de 100 de grame de zahăr de cocos oferă 875 de miligrame de potasiu mineral sănătos pentru inimă și 375 de miligrame de calciu, esențial pentru sănătatea oaselor.

O alternativă modernă și puțin mai sănătoasă sunt îndulcitorii. Consumați în cantități moderate, aceștia reprezintă o variantă lipsita de calorii si cu gust asemănător cu cel al zaharului, dar fara a avea dezavantajele acestuia - carii dentare, obezitate, diabet, dislipidemii sau imbatranire prematura.

Pe de alta parte, foarte multi oameni tind sa aleaga mierea, dar dacă citim eticheta și aceasta are un conținut mare de carbohidrații și un nivel caloric mai crescut decat zaharul. Dacă alegeți totuși sa o cumpărați, optați pentru un soi pur, crud și neprocesat, care este mai bogat în vitamine, enzime, antioxidanți și nutrienți.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close