Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Marcel Boloş: "Voucherele sociale pentru alimente ar putea fi acordate până la sfârşitul anului 2027"

Marcel Boloş: "Voucherele sociale pentru alimente ar putea fi acordate până la sfârşitul anului 2027"

Românii cu venituri mici ar putea primi voucherele sociale pentru alimente până în 2027, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, marţi seara, în exclusivitate la Antena 3.

Marcel Boloş: "Voucherele sociale pentru alimente ar putea fi acordate până la sfârşitul anului 2027"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    01 Iun 2022   •   11:01

Demnitarul a precizat că Guvernul negociază acest lucru cu oficialii Comisiei Europene. 

"Spun în premieră, dar nu mă refesc de acest lucru. Unul din subiectele de negociere cu Comisia Europeană a fost ca pe viitor şi pentru păturile sociale care vor fi cele mai afectate de rata inflaţiei, şi în funcţie de cum va evolua rata de sărăcie extremă la nivelul României, să putem să acordăm facilităţi, dacă decizia aceasta va fi luată în coaliţie, până la sfârşitul anului 2027. 

Deci este o veste foarte bună. Este un fel de rezervă pe care o avem pentru viitor. 

Aici avem într-adevăr această procedură de negociere cu Comisia Europeană, sigur că la fondurile europene condiţia este ca să atingem obiectivele care sunt fixate prin fondurile care ne sunt alocate, respectiv să ţintim pătura cea mai săracă care se află în dificultate şi care poate să beneficieze în continuare de aceste facilităţi", a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, în exclusivitate la emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Ministrul a arătat şi cum arată voucherele sociale pentru alimente ce vor fi distribuite în următoarele două săptămâni. 

"Este sub forma unui card normal, are componenta de material plastic şi CIP, şi preia informaţiile care sunt necsare pentru indentificarea titularului de voucher, precum şi virarea sumei pe card.

Pot fi cheltuiţi toţi banii o dată, nu există o limită de cheltuire a banilor, pot fi cumpărate produse alimentare, cele care se gasesc pe raftul magazinelor", a explicat Boloş.

Începe emiterea voucherele sociale pentru alimente 

Nr. beneficiari: 2,5 milioane persoane

Buget: 3,1 miliarde de lei 

Voucherele se dau o dată la 2 luni (de 4 ori până la sfârşitul anului)

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene 

Cine beneficiază de voucherele sociale pentru alimente 

- Cei cu pensii de până în 1.500 de lei

- Cei cu handicap grav şi venituri mai mici de 1.500 de lei 

- Familiile cu cel puțin 2 copii, cu venituri mai mici de 600 de lei/membru  

- Familiile monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei/membru 

- Familiile care au dreptul la ajutor social 

- Persoanele fără adăpost

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vouchere sociale pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Lista beneficiarilor şi data de distribuire

Peste 2,5 milioane de vouchere sociale sau tichete pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie, a anunțat luni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Este vorba de tichete de alimente cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental "Sprijin pentru România" şi vor ajunge la persoanele cu risc de sărăcie.

"Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

O premieră, de asemenea, o reprezintă sursa multiplă de finanțare, atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)", se arată în comunicatul de presă.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close