Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Raed Arafat, explicații în cazul alertei radioactive de lângă Ploieşti: "Era radioactivitate mărită în jurul cutiei de cobalt"

Raed Arafat, explicații în cazul alertei radioactive de lângă Ploieşti: "Era radioactivitate mărită în jurul cutiei de cobalt"

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit, luni seară, în exclusivitate la Antena 3, despre ce s-a întâmplat exact cu materialul radioactiv găsit în zona Rafinăriei Astra, de lângă Ploieşti.

Raed Arafat, explicații în cazul alertei radioactive de lângă Ploieşti: "Era radioactivitate mărită în jurul cutiei de cobalt"
de Iulia Gorgorin    |    17 Mai 2021   •   21:33

A fost alertă de radiaţii mult crescute în zona Rafinăriei Astra, de lângă Ploieşti.

Polițiștii au fost chemaţi de agenții de pază ai societății pentru că un paratrăsnet cu înalțimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv, din cobalt, nu mai era la locul lui. O cutie de 20 pe 20 de centimetri, potenţial periculoasă.

Oamenii s-au gândit că paratrăsnetul fie a căzut, fie a fost furat de cineva care nu ştia cât de periculos este metalul din vârf. La fața locului s-au dus specialiştii ISU Prahova, SIAS arme chimice, biologice, radiologice, nucleare și explozivi cu randament înalt, DSP, Garda de Mediu, Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum și polițisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

Radiaţii cu cobalt semnificative în jurul paratrăsnetului

Echipa de specialişti chemată de la Ciolpani a confirmat: erau radiaţii cu Cobalt semnificative în jurul paratrăsnetului. În jurul acestuia , pe o rază de câţivazeci de metri au fost măsurate valori mari decât cele normale.

Experţii au delimitat zona imediat şi au început să caute cutia radioactivă din vârful parastrăsnetului, căzută prin vegetaţia din jur. Specialiştii au găsit obiectul radioactiv şi conform autorizatiei dată de CNCAN au anunţat că este vorba într-adevăr de o cutie care continea cobalt 60 , o instalatie cu izotopi radioactivi fabricată în 1973.

Cutia a fost găsită, a fost luată şi depozitată în condiţii sigure, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. În urma tuturor verificărilor, populaţia nu a fost în pericol, pentru că nu sunt case în apropierea locului contaminat.

Deşi nu a fost un pericol evident, a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal, privind regimul materialelor radioactive.

Precizările făcute de Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit, luni, în cadrul emisiunii "Punctul de Întâlnire" despre situaţia din judeţul Prahova care a alarmat autorităţile.

"Izotopul cobalt care face parte din sistemul de paratrăsnet, era în componenţa sistemului respectiv. Când a căzut în vegetaţie, care este o vegetaţie foarte abundentă, întra-devăr, nu a mai fost observat de cei care au observat şi au alertat dispariţia paratrăsnetului. Au fost deplasate echipe şi de la Poliţie şi de la IGSU, de la unitatea specială de intervenţie. Din discuţiile pe care le-au avut cu colegii care au fost acolo, măsurătorile erau mari, până la câţiva metri până în jurul cutiei unde a fost ea găsită. Nu a fost nimeni pus în pericol. Bineînţeles, a fost recuperat materialul şi transportat de o firmă autorizată. Bineînţeles, a fost acolo şi CNCAN-ul şi Institutul de Fizică, cei care au atribuţii în acest domeniu. Deci, din fericire, totul s-a terminat cu bine, în sensul în care nu a fost nimeni pus în pericol, iar radiaţiile erau limitate la câţiva metri în zona respectivă şi erau departe de orice locuinţă.

Semnalul de alarmă transmis de şeful DSU

Important este că cei care merg uneori şi încearcă să recupereze materiale din zonele dezafectate şi să le vândă în piaţă, uneori chiar nu ştiu ce vând, au mai fost astfel de situaţii, pot să pună viaţa altora în pericol, vânzând materiale care sunt radioactive, sau materiale care sunt conaminate cu alte substanţe, nu neapărat radioactive. Trebuie foarte mare atenţie la sursa materialelor care se vând în piaţă şi dacă e o sursă necunoscută, dacă nu se ştie de unde este materialul, atunci trebuie mare atenţie în acest sens, pentru că poate să fie un material contaminat.

Unde se află materialele radioactive periculoase

Din ce ştiu, materialele care sunt oficiale, care au fost înregistrate, sunt în atenţia autorităţlor competente în acest sens. Adică, ele sunt urmărite, se ştie unde sunt, sunt verificate, cum a fost situaţia şi aici. Se ştia, se verifica zona asta periodic şi ăsta era şi motivul pentru care a fost alerta şi imediat s-a intervenit. Aşa că, da, e corect. Orice material trebuie să fie ţinut sub observaţie şi să se ştie întodeauna unde există şi care este amplasamentul în care se află, care sunt riscurile şi dacă trebuie scos, eliminat, trasnferat undeva, acest lucru să se facă. Şi asta, bineînţeles, este în atenţia autorităţilor competente în acest domeniu", a precizat Raed Arafat, luni, în exclusivitate la Antena 3.

Citiţi şi: UPDATE. Incident nuclear lângă Ploieşti. Se caută o sursă radioactivă cu cobalt în curtea unei rafinării. Poliţia a deschis dosar penal
 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close