Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Casă smart de 400 mp: Soluția pentru costuri 0 la încălzire, găsită de un tânăr profesor din Târgu Jiu

Casă smart de 400 mp: Soluția pentru costuri 0 la încălzire, găsită de un tânăr profesor din Târgu Jiu

Un tânăr arhitect din Târgu Jiu și-a ridicat o casă smart și reușește în perioada rece să aibă cheltuieli minime pentru încălzire. Locuința funcționează cu ajutorul energiei verzi, fiind doată cu panouri fotovoltaice și o pompă de căldură. Tânărul speră acum să ajungă la costuri zero sau chiar să primească bani pentru energia electrică pe care o produce.

Casă smart de 400 mp: Soluția pentru costuri 0 la încălzire, găsită de un tânăr profesor din Târgu Jiu
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Aug 2022   •   17:12

Alexandru Hortopan este profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu. El a reușit să construiască o casă pe malul lacului de acumulare de pe râul Jiu cu un grad ridicat de eficiență energetică.

Locuința are un design unic și modern, iar totul face parte dintr-un concept bine pus la punct pentru reducerea cheltuielilor. Tânărul și-a instalat un sistem de panouri fotovoltaice automatizat care urmează în permanență soarele și astfel obținte maximul posibil de energie verde.

Cu energia produsă de fotovoltaice este alimentată pompa de încălzire care asigură agentul termic.

"La noi totul este electric, nu ne-am racordat la sistemul de gaze sau la altceva. Pompele de căldură sunt chiar aici sub noi, avem 300 mp și avem niște serpentine care iau energia din sol.

Apa care merge prin această serpentină vinde deja cu o temperatură. O iei caldă deja, la 12-15 grade și nu mai trebuie să o încălzești atât de mult.", spune Alexandru.

"Este în primul rând orientată după punctele cardinale"

Căldura pământului încălzește apa din conducte, iar cu ajutorul unei pompe o distribuie în calorifere. In plus, fiecare colțișor al casei a fost gândit, de la amplasament până la materialele de construcție pentru a păstra cât mai bine căldura în locuință.

"Poziția este în primul rând orientată după punctele cardinale avem toate spațiile de zi către răsărit și către apă, iar pe cealaltă parte avem mai mult spații tehice, băi, holuri. În dormitoare și în zona de zi am montat recuperatoare de căldură.

Își fac foarte bine treaba la un preț decent, sunt un tub care merge până în exterior și iarna nu mai trebuie să deschizi să aerisești, ele îți scot aerul încălzit dar uzat și îți bagă un aer curat, iar făcând transferul ti-l bagă la 17 grade, recuperează 60% 70% din energia pe care o scoți.

E dovedit că punându-se niște obloane reduci cam cu 20% pierderile de căldură pe ferestre. Trebuie să conștientizăm că resursele sunt limitate și să învățăm să fim verzi și să nu consumăm în neștire, consumăm mai mult decât avem nevoie", a mai explicat tânărul, la Antena 3.

Investiţia în panourile fotovoltaice s-a ridicat la suma de 10.000 de euro, iar sistemul de încălzire a costat 20 de mii de euro. Arhitectul speră acum ca în iarna care urmează să aibă costuri zero pentru încălzirea locuinţei care are o suprafață de 394 de metri pătrați.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close