Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Casele pasive, tot mai populare în România. Proprietarii scapă de facturile la gaze și curent

Casele pasive, tot mai populare în România. Proprietarii scapă de facturile la gaze și curent

Casele pasive devin mai accesibile, dar şi mai uşor de realizat în România. Costurile pentru un astfel de imobil nu sunt cu mult mai ridicate faţă de unul clasic, iar tot mai mulţi arhitecţi sunt specializaţi pentru proiectarea lor. Să vedem acum care sunt beneficiile unei case pasive.

de Andreea Ştefan    |    02 Feb 2024   •   17:07

În România există 28 de case pasive, dintre care 3 sunt în Mureș unde numărul lor va crește acum când județul are prima arhitectă certificată pentru proiectarea caselor pasive. 

Clădirile independente din punct de vedere energetic pot fi locuinţe, dar şi instituţii publice. Cei mai mulţi aleg un astfel de imobil pentru a scăpa de facturile uriaşe la căldură şi curent.

”Casa nu are calorifer, doar pompa de aer și gurile de ventilație. În unele zone din casă, aerul este împins. Aerul e dus afară și îl trece prin cel care trebuie să vină de afară și se transferă căldura”, a explicat Călin Ștefănescu, proprietarul unei case pasive.

”Mediul interior este foarte confortabil. Facturile sunt minore”, a declarat Krisztina Mate, arhitect casă pasivă.

Condițiile de bază ale unei case pasive sunt o bună termoizolație, ventilație mecanică cu recuperare de căldură și etanșeitate la aer foarte ridicată.

Casele pasive costă doar 20% în plus față de o casă normală.

×
Subiecte în articol: case pasive
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close