Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Monumentele de la Sarmizegetusa, recreate cu ajutorul tehnologiei. Au fost montate coduri QR care pot fi scanate de turişti

Monumentele de la Sarmizegetusa, recreate cu ajutorul tehnologiei. Au fost montate coduri QR care pot fi scanate de turişti

Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost adusă în secolul 21. Turiştii care vizitează situl arheologic pot vedea acum, prin ajutorul unei aplicaţii, cum arătau monumentele pe timpul dacilor.

Monumentele de la Sarmizegetusa, recreate cu ajutorul tehnologiei. Au fost montate coduri QR care pot fi scanate de turişti
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2022   •   17:31

Totul a fost posibil datorită realităţii augmentate. Pe artefactele şi monumentele de la Cetatea Sarmizegetusa Regia au fost montate coduri QR care pot fi scanate de turişti cu ajutorul telefonului mobil.

O aplicaţie inteligentă recrează apoi obiectele virtual, iar vizitatorii pot vedea cum arătau acestea în urmă cu mii de ani.

Cu ajutorul specialiştilor de la Universitatea Tehnică din Cluj, zeci de artefacte sunt acum la un singur click distanţă.

După zeci de ani în care fosta capitală dacica a fost neglijată, autorităţile hunedorene au preluat situl şi se străduiesc să îl pună în valoare.

Proiectul numit "Exploring Dacia" a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

×
Subiecte în articol: Sarmizegetusa România Inteligentă
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close