Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum funcționează prima "școală circulară" din România, unică în Europa. Profesoara Veronica Grozavu: "Conceptul vizează trei aspecte"

Cum funcționează prima "școală circulară" din România, unică în Europa. Profesoara Veronica Grozavu: "Conceptul vizează trei aspecte"

Profesoara Veronica Grozavu a povestit astăzi, la conferința "Buzău, centru de educație și inovație - modele performante și performanță în invățământ", organizată de Antena 3, despre prima școală circulară din România și UE.

Cum funcționează prima "școală circulară" din România, unică în Europa. Profesoara Veronica Grozavu: "Conceptul vizează trei aspecte"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    29 Iun 2022   •   12:49

Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău este prima unitate de învăţământ complet sustenabilă din România. Acolo, apa de ploaie e strânsă şi folosită, gunoiul e colectat selectiv, iar energia electrică e produsă cu panouri fotovoltaice.

În aceste condiţii, emisiile de dioxid de carbon sunt reduse la minimum, iar şcoala face economii de peste treisprezece mii de euro pe an. Pe lângă electricitate, şi căldura e produsă tot aici, printr-o metodă 100% ecologică.

"Este o premieră națională. Pe porțile acestei școli intră zilnic 2000 de elevi, deci puterea de diseminare este foarte mare, ca impact în mediul local" a precizat Profesoara Veronica Grozavu.

"Conceptul de economie circulară vizează trei aspecte: reducerea consumului, reducerea pierderilor și utilizarea resurselor naturale.

Copiii învață să recicleze deșeuri selectiv. Astfel încât, în afară de ceea ce avem că platforma de reciclare în curtea școlii, există pe holurile școlii dar și în clase acele recipiente în care se colectează selectiv aceste deșeuri.

Învață să cultive pământul. În seră didactică și în care se aplică conceptul de permacultura. Raportat la vârstă, și activitățile pe care le desfășoară în seră sunt diferite. Cei din învățământul primar merg și desfășoară orele de explorare a mediului, cei din învățământul gimnazial, orele de tehnologie. Cu toții au ceva de învățat. Conceptul de permacultura l-am aplicat la cei mari", a povestit aceasta.

×
Subiecte în articol: școală circulară
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close