Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Directorul CNAS, despre noile pachete de sănătate pentru românii cu venituri mici: "Plafoanele alocate vor fi suplimentate"

Directorul CNAS, despre noile pachete de sănătate pentru românii cu venituri mici: "Plafoanele alocate vor fi suplimentate"

Adela Cojan, preşedintele CNAS, a vorbit în cadrul Conferinţei "Ghidul campaniilor și programelor de sănătate 2023 - ajutor real pentru pacienții din Ilfov"", organizată de România Inteligentă, despre noile programe şi pachete disponibile persoanelor cu venituri mici.

Directorul CNAS, despre noile pachete de sănătate pentru românii cu venituri mici: "Plafoanele alocate vor fi suplimentate"
Sursa foto: cursdeguvernare.ro
de Alexandra Cojoianu    |    27 Feb 2023   •   11:10

Adela Cojan a transmis că programul de tratament al afecţiunilor dentare în judeţul Ilfov este unul demn de replicat şi de celelalte judeţe din ţară.

"Vreau să felicit autorităţile locale pentru iniţiativa aceasta a dezvoltării unui program de tratament al afecţiunilor dentare în judeţul Ilfov.

Este un exemplu care aşa cum spunea şi domnul ministru secretar de stat, da, poate fi replicat, poate fi un exemplu copiat şi în toate celelalte judeţe pentru că aşa cum aminteaţi şi dumnevoastră bugetul asigurărilor sociale de sănătate până la urmă este limitat şi ştiţi foarte bine că ne-am orientat cifrele de finanţare în special pentru capitolul prezenţie.", a declarat la Antena 3 CNN, Adela Cojoan.

De asemenea, Cojan a susinut că "începând cu 1 iulie, plafoanele alocate pentru medicii stomatologi din toată ţara vor fi suplimentate".

"Tocmai de aceea începând cu 1 iulie, anul acesta, plafoanele alocate pentru medicii stomatologi din toată ţara vor fi suplimentate astfel încât să reuşim să acoperim serviciile de prevenţie a cariei dentare, ştiut fiind faptul că suntem ţara din Europa cu cel mai mare procent al cariei dentare, 99% din populaţie, ori cea mai bună intervenţie şi cea mai cost-eficace intervenţie pentru fondul social este aceea a prevenţiei. 

Au fost introduse sigilările în pachetul de servicii de dezvoltat pentru asistenţa medicală stomatologică. Plafoanele medicilor stomatologi sunt aproape dublate începând cu noul contract cadru ce va fi implementat cu data de 1 iulie, cu o menţiune specială aceea a faptului că pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de sănătate orodentară, din mediul rural, populaţie mai defavorizată şi cu un nivel poate de acces poate la serviciile de sănătate mai redus.", a spus preşedintele CNAS.

Citeşte şi: Dr. Andrei Baciu: "Avem nevoie să ajungem mai ușor la un spital și mai repede la un medic"

Totoodată, reprezentanta CNAS a transmis că "aceste valori de contract sunt suplimentate cu 50%", "pentru a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate orodentară".

"Aceste valori de contract sunt suplimentate cu 50% tocmai pentru a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate orodentară. Este un proiect al Casei Naţionale, chiar săptămâna trecută l-am discutat cu preşedinta asociaţiei profesionale a medicilor de dentişti. Astfel încât să putem cuprinde pătura din populaţie cu venituri mai scăzute, pentru că în principal fondul social se orientează spre bolile grave, bolile costisitoare şi cu impact major în sănătatea publică.

Este o preocupare specială pentru prevenţie pe care Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNASS) o manifestă încă de la sfârşitul pandemiei când s-au observat cifrele în legătură cu morbiditatea şi mortalitatea prin bolile cronice, în special prin afecţiunile oncologice au înregistrat creşteri majore.", a ad[ugat Adela Cojan.

În schimb, preşedinta CNAS a susţinut că programul cuprinde şi evaluarea factorilor de risc asociat afectţiunilor oncologice, dar şi afecţiunilor de risc cardio-vascular.

"Tocmai de aceea şi fondul de Asigurări de Sănătate prin ierarhizarea priorităţilor de finanţare a mers către serviciile de medicină preventivă, către consultaţiile de prevenţie, stimulând şi cuantificând aceaste pachete de servicii de sănătate care să cuprindă evaluarea factorilor de risc asociat afectţiunilor oncologice, dar şi afecţiunilor de risc cardio-vascular carein tabloul morbiditatii si mortalitatii din tara noastra se afla pe primul loc.

Este pentru prima oara cand la nivelul cabinetului de medicină de familie printr+o consultaţie de preventie vor fi identificati printr+o discutie intima cu pacientul. Factorii de risc legati de consumul de alcool,de tutun, de comportamentul alimentar, stilul de viata, factorii de risc legati de profesie, nivelul activitatii fiyice pentru combaterea sedentarismului.", a concis Adela Cojan.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close