Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

România are resursele necesare pentru a rezolva criza energetică, însă acestea nu sunt exploatate. 

Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    02 Iun 2022   •   10:05

Este vorba despre energia geotermală, folosită deja în multe ţări încă de la începutul secolului al XIX-lea pentru încălzirea locuinţelor din marile oraşe. Este o soluţie care ar reduce poluarea, dar şi costurile. 

Ministrul Mediului şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au vorbit despre capacităţile geotermale ale ţării noastre, dar şi despre investiţii în acest sens, în cadrul Conferinţei Naţionale "Energia regenerabilă, soluţia antisărăcie şi şansa pentru independenţă", organizată de Antena 3, prin proiectul România Inteligentă. 

Vestul României are cele mai mari resurse geotermale de pe întreg teritoriul ţării. Chiar şi în Capitală şi în oraşele din judeţul Ilfov au fost descoperite astfel de resurse alternative cu apă termală. 

Dacă în marile oraşe s-ar exploata energia geotermală, costul gigacaloriei s-ar reduce semnificativ, spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

"Noi mai avem o sursă regenerabilă destul de importantă care poate rezolva problema căldurii şi apei calde menajere pentru marile aglomerări urbane. Oradea, spre exemplu, are folosită apa geotermală, pondere mică, dar cu perspectivă de a creşte semnificativ în perioada următoare. 

Dacă Bucureştiul ar folosi apa geotermală, am scoate această resursă la suprafaţă şi am livra-o undeva la 100-150 de lei MW/oră faţă de 500-600 de lei cât livrează ELCEN", spune președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță.

Pe lângă costurile reduse de livrare, prin intermediul energiei geotermale s-ar reduce poluarea rezultată ca urmare a producerii de energie electrică din centralele care folosesc gazul natural şi s-ar reduce dependenţa de combustibili fosili. 

"Suntem în situaţia, din estimările specialiştilor, de a livra în Bucureşti cel puţin 50% apă geotermală care poate fi utilizată. 

Şi Ploieştiul poate fi alimentat cu apă geotermală de la Snagov. Statul român ar putea obţine bani pentru astfel de proiecte", a adăugat Chiriţă.

Energia termală este folosită încă din secolul I, după Hristos, oraşul roman Pompei fiind un exemplu. 

În epoca modernă, oraşele mari au realizat potenţialul economic al resurselor geotermale, iar energia este folosită pentru încălzirea locuinţelor în America, Franţa, Italia şi în ţările nordice din Europa.


 

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close