Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă George Niculescu, preşedintele ANRE: "Interesul nostru este ca toți consumatorii să aibă acces la o energie pe care să și-o permită!"

George Niculescu, preşedintele ANRE: "Interesul nostru este ca toți consumatorii să aibă acces la o energie pe care să și-o permită!"

Autoritățile în domeniu pregătesc "un filtru" de delimitare pentru cei care își doresc cu adevărat să investească în domeniul energiei și cei care nu vor decât un business, a explicat George Niculescu, președintele ANRE, în cadrul Conferinței România Inteligentă.

George Niculescu, preşedintele ANRE: "Interesul nostru este ca toți consumatorii să aibă acces la o energie pe care să și-o permită!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   13:58

"Interesul nostru și interesul României este să avem o capacitate mai mare de producție, să avem mai multe energie electrică produsă și livrată în rețea în așa fel încât acest lucru să pună presiune pe preț și foarte important, consumatorul, chiar dacă vorbim de cel casnic sau non-casnic, să aibă acces la o energie pe care să și-o permită, astfel încât și economia României să rămână competitivă. 

S-a tot discutat în comisiile de specialitate despre modalitatea de a introduce un filtru, în așa fel încât investitorii care doresc să dezvolte proiecte și să ajute sistemul național prin instalarea mai multor MW în capacitatea de producție, să îi delimităm de cei care nu doresc altceva decât să găsească o fereastră de oportunitate și să promoveze alt gen de business decât cel pe care ni-l dorim noi, ca stat. Pentru că cererile de racordare care, în mod tradițional, se îndreaptă spre zonele României care sunt pe parte de fotovoltaic, zonele cu cel mai bun grad de însorire, iar investițiile pe eolian, cu cel mai bun grad al măsurătorilor de vânt, toată lumea vrea să își racordeze capacitatea de producție acolo. Cererile sunt foarte mari, evident că accesul la rețea, atât pe rețelele de distribuție cât și pe cea de transport se îngreunează. Este mai dificil de făcut. 

Acesta este motivul pentru care cred că o delimitare între acești investitori este binevenită în momentul de față, în așa fel încât cei care chiar vor să instaleze și care chiar vor să investească, să aibă acces mai facil", a explicat George Sergiu Niculescu, președintele ANRE, în cadrul conferinței Naționale "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate".

Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă - surse transparente pentru resurse curate

România are nevoie de ținte clare pentru tranziția la obiectivele europene, dar și de un plan pentru a rămâne un producător de energie curată. Unde se situează țara noastră pe piața marilor jucători din regiune, cum am putea deveni un hub zonal într-o perioadă de criză și mai ales cum putem finanța proiecte de energie regenerabilă. Sunt teme și întrebări la care vom afla răspunsuri, astăzi, la conferința România Inteligentă.

Publicată de Antena 3 pe Luni, 29 mai 2023

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close