Asistentul virtual al locatarilor funcționează într-un complex rezidențial din nordul Capitalei.
"Numele meu este Irene. Sunt asistentul tău virtual și voi avea grijă ca viața să fie frumoasă și fără birocrație în cadrul ansamblului", spune, de pe un monitor, o tânără cu păr șaten, ochelari și un ușor accent englezesc.
Figura de pe ecran radiază competență și, pentru a putea face diferența, trebuie să știi dinainte că este o creație artificială, și nu înregistrarea video a unei persoane reale.
Irene este primul administrator virtual de bloc din România. Promite să comunice constant cu locatarii, fără multe hârtii și fără să-i pună pe oameni să facă multe vizite la administrație.
Locatarii, care s-au familiarizat deja cu Irene, povestesc că noul administrator le comunică informații diverse. Are școala bunelor maniere și dă bună dimineața sau bună seara persoanelor din lift sau din hol și este la curent inclusiv cu faptul că un copil a uitat în parc un obiect.
"Îmi poți spune administrator de bloc, dar fără fond de rulment și salariu. Acasă nu este doar un spațiu, este un sentiment, o emoție", își continuă Irene prezentarea de pe monitor.
Ideea unui astfel de gadget a venit în contextul în care oamenii sunt tot mai ocupați, iar birourile de administrație nu au program non-stop.
"Din punctul meu de vedere, fie că vrem, fie că nu vrem să acceptăm, inteligența artificială se dezvoltă cu rapiditate și, dacă nu ținem pasul, rămânem în urmă", recunoaște fosta mare canotoare, actualmente antreprenor, Elisabeta Lipă.
Interacțiunea cu locatarii se va face online. Irene urmează să fie perfecționată continuu, acum fiind considerată un real ajutor al administratorului.
"Toate informațiile vor fi stocate acolo și ea va putea să le dea mai departe. Am vrut în primul rând lucruri pentru viitor, nu pentru prezent. De aceea am adus lucruri noi", spune Ion Crăciunescu, dezvoltator.
Administratorul de bloc virtual este primul pas către ceea ce entuziaștii numesc casa viitorului.