Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Vom mânca patru specii de alge din Marea Neagră. Zeci de mii de tone de "comoară verde" ajung anual la gunoi

Vom mânca patru specii de alge din Marea Neagră. Zeci de mii de tone de "comoară verde" ajung anual la gunoi

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:46 29 Mar 2022 Modificat la 10:46 29 Mar 2022
alge
Vom mânca patru specii de alge din Marea Neagră. Zeci de mii de tone de "comoară verde" ajung anual la gunoi Sursa foto: pixabay.com

Cercetătorii Institutului "Grigore Antipa" din Constanța au identificat patru specii de alge din Marea Neagră care ar putea fi introduse în alimentaţia umană. 

Pentru asta este însă nevoie de un adevărat lanţ de recoltare și procesare până la utilizare, iar la acest capitol suntem încă deficitari. Așa că, pâna una alta, în restaurante se folosesc algele de import.

În țările asiatice precum China, Japonia sau Coreea, consumul de alge marine este ceva obișnuit. Plantele marine sunt gustoase, versatile și pline de nutrienți. 

În România, astfel de delicatese sunt rar cerute în restaurante, însă lucrurile s-ar putea schimba, pentru că cel puțin patru specii de alge marime ar putea fi recoltate din Marea Neagră. 

"Algele sunt o sursă importantă de hrană. Există tendinţa nouă de a se utiliza alge şi ele sunt valoroase din punct de vedere economic şi nu numai. Chiar în industria farmaceutică", spune Daniela Roşioru, biochimist INCDM la Grigore Antipa.

Aceste alge au o creștere sezonieră, dar pot fi recoltate și transformate în conserve, așa cum se întâmplă și în alte țări. Biologii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa, din Constanța, spun însă că de la recoltare până în farfurie va mai dura. 

Una dintre cele patru specii comestibile se numește spaghetti de mare, bogată în magneziu și minerale, momentan recoltată din zone certificate ecologic din Franța și Irlanda. 

Alte specii de alge care s-ar putea consuma din Marea Neagră mai sunt salata de mare sau cele brune, despre care bucătarii spun că sunt o adevărată comoară. 

Deocamdată nicio companie nu a cerut autorizare pentru recoltare, așa că până atunci algele ajung tot pe plajă, putrezesc și, în final, sunt duse la groapa de gunoi. 

Anual, la nivel mondial, este exploatată o cantitate de două milioane de tone de alge.

×
Parteneri
x close