Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Premieră națională: inimă printată 3D după imaginile obținute prin CT

Premieră națională: inimă printată 3D după imaginile obținute prin CT

Premiera medicală națională la Târgu Mureș. O imprimantă 3D a realizat o inimă după imaginile obținute printr-un computer tomograf de la un pacient cu afecțiuni cardiace grave. Asta le-a permis medicilor, dar și studenților de la medicină să poată să analizeze care au fost cauzele ce au dus la acea afecțiune și, desigur, să găsească soluții mult mai bune.

Premieră națională: inimă printată 3D după imaginile obținute prin CT
de Gabriel Dano    |    08 Iul 2022   •   17:20

Iar această descoperire a fost premiată la una dintre cele mai prestigioase manifestări ale medicinei cardiologice la nivel internațional.

"Aceasta este inima care a fost printată în cursul zilei și deja este gata. Asta este o secțiune - putem primita la orice dimensiuni, mai mari sau mai mici. Asta este o secțiune prin inimă și putem vedea dacă există vreo comunicare sau dacă există rupturi la nivelul miocardului sau anomalii structurale care trebuie corectate chirurgical.

Este o premieră pentru Centru Medical Târgu Mureș. Este o premieră națională, este o premieră pentru cardiologia națională de care suntem foarte mândri", a declarat Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie SJU Târgu Mureș.

Proiectul a pornit de la istoricul unui pacient care a avut o complicație după ce a suferit un infarct miocardic ce a ridicat mari probleme echipei medicale.

"Prin printarea 3D am văzut această zonă de uzură, o zonă de continuitate la nivelul septului interventricular, o ruptură la nivelul apexului foarte atipică, pe care nu am putut să o diagnosticăm decât cu ajutorul printării 3D.

Ei bine, această inimă printată în 3D după imaginea CT poate să ne spună unde este problema cu mai mare acuratețe și exact unde și cum trebuie intervenit în timpul procedurilor terapeutice de corecție", a mai precizat Theodora Benedek.

 

 

La cea de-a douăzeci și doua ediție a Congresului Cardionet, personalități medicale din România, dar și din străinătate au discutat despre noile provocări și tehnologii din medicină. Avem tehnologii noi, bazate pe inteligența artificială, în imagistica cardiacă, în tratamentul intervențional și am organizat în cursul în programul congresului câteva secțiuni denumite cardio-radar, tocmai pentru că ele se constituie într-un radar de inovare, un radar care încearcă să identifice ce este nou, ce este de actualitate la această ediție. Așa cum ne-am obișnuit deja, avem personalități marcante ale lumii cardiologice, nu numai naționale, dar și internaționale. O un procent semnificativ dintre cei care ne-au onorat cu prezența sunt din străinătate, în jur de 35 % din speakeri din din străinătate. Congresele care au ca tema principală cardiologia și subiecte din cardiologie sunt extrem de importante pentru lumea medicală românească, pentru că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa.

00:02:52

 

Congresul cardio-NET a fost inițiat în urmă cu 22 de ani de profesor doctor Imre Benedec și de profesor doctor Teodora Benedec, ultimele ediții fiind și un schimb de experiență între Societatea Română de Cardiologie și Societatea Maghiară de Cardiologie.

 

×
Subiecte în articol: România Inteligentă
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close