Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Premieră în România: Staţia de epurare din Timişoara va produce energie electrică şi termică din nămol

Premieră în România: Staţia de epurare din Timişoara va produce energie electrică şi termică din nămol

Premieră națională la Timișoara, care devine primul oraș din România unde Stația de Epurare va produce energie termică și electrică. Mai exact, nămolul va fi uscat și transformat în căldură și energie electrică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2022   •   17:30

La Timișoara au început lucrările la viitoarea instalație de uscare și valorificare a nămolului colectat din rețeaua de apă și canalizare a orașului.

"Nămolul îl extragem și surplusul îl ducem la deshidratare, iar celălalt îl reintroducem în circuit, având microorganisme și fiind foarte bun pentru tratare", explică Vasile Lalac, Șef sector Epurare.

"Sistemul, complet automatizat și care va funcționa fără aport de combustibil, fiind autoterm, preia aproximativ 100 de tone de nămol pe zi, îl usucă, îl tratează termic și îl transformă în căldură și energie electrică.

De aici, din camioane, nămolul va fi dus mai departe către facilitatea pe care o dezvoltăm acum și va fi transformat în energie.

Facilitatea se va autoîntreține. Din nămol se va produce energie electrică și termică. Va fi un circuit închis. Ce se va produce se va consuma, pentru unitatea pe care o facem, iar un mic surplus va fi folosit de stație.", a mai precizat acesta.

Instalația va fi finalizată în mai puțîn de doi ani

"Nămolul va fi adus aici, apoi va fi transformat în peleți și introdus în sistemul de tratare termică. Substanță organică din nămol va fi transformată în gaz de sinteză, prin care se generează energie termică, folosită în procesul de uscare și pentru producerea de curent electric, folosit și el, apoi, la încălzirea spațiilor tehnologice.

Se estimează că instalația va consuma 2,3 milioane de kw pe an și va produce cam tot atât. Deci cantitatea de enrgie electrică produsă va acoperi cantitatea consumată.", a explicat Crina Chirilă, specialist Comunicatre Stație de Epurare.

Proiectul, care este o premieră pentru România, are o valoare de peste 10 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close