Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă România caută drumul pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc

România caută drumul pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc

România trebuie să renunţe treptat la folosirea combustibilor fosili până în 2050, spune o directivă europeană. Iar Antena 3, prin platforma România Inteligentă, şi-a propus să găsească cele mai bune soluţii pentru acest deziderat.

România caută drumul pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2021   •   10:20

Primele concluzii au fost propuse deja în cadrul conferinţei naţionale "Drumul gazelor - de la sursă, la resursă" - construirea reactoarelor de la Cernavodă în următorii 10 ani şi exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră încă de anul viitor.

Conferinţa naţională "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă" este primul pas făcut de Antena 3 şi Jurnalul pentru găsirea unor soluţii la problemele energetice cu care ne confruntăm. 

Investiţiile la nivel macro-economic şi o legislaţie care să sprijine companiile trebuie transformate în priorităţi pentru toată clasa politică, spun specialiştii.

"Avem timp până în 2026 să construim capacităţi de producție de energie electrică pe gaze naturale (...) Îmi doresc ca anul viitor să dăm în funcțiune construcția de la Iernut", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea începe chiar anul viitor, anunţă ministrul Energiei, iar asta ne poate asigura, în următorii ani, independenţa energetică. Adică să renunţăm treptat la gazul rusesc. 

Până în 2050 trebuie să ne aliniem directivele europene şi să renunţăm la combustibili fosili.

"Eliminarea totală nu este o prioritate zero pentru comisie, dar trebuie să găsim soluție pentru centralele pe cărbune, pe gaze și cele hidro, adică soluții de impact redus sau zero pentru mediul înconjurător", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

La forumul dedicat energiei, directorul Transgaz a anunțat, în premieră, mărirea capacității de interconectare și preluare de gaze naturale pentru țara noastră. 

"Astăzi, Transgaz are capacitatea de interconectare de peste 35 miliarde de metri cubi, putem consuma în ţară şi tranzita pentru a avea venituri la Transgaz pentru viitoare investiţii, dividente şi taxe la stat. 

Și anunț în premieră acum, că zilele acestea finalizăm și interconectarea conductei de tranzit 2 la sistemul național de transport după coridorul trans-balcanic", a spus Ion Sterian, director general Transgaz.

România Inteligentă este platforma 360 dezvoltată de Antena 3, care îşi propune să găsească soluţii smart pentru viaţa de zi cu zi, idei inovatoare în afaceri şi rezolvarea celui mai negru capitol al ţării noastre în acest moment – poluarea mediului înconjurător.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close