Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Mii de apartament din Cluj vor fi încălzite datorită unui parc fotovoltaic. Costul facturilor va fi redus

Mii de apartament din Cluj vor fi încălzite datorită unui parc fotovoltaic. Costul facturilor va fi redus

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:07 01 Sep 2023 Modificat la 18:07 01 Sep 2023

Parcul fotovoltaic a fost dat în folosință de Regia Autonomă de Termoficare în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. Centrala fotovoltaică e formată dintr-un sistem de peste 600 de panouri fotovoltaice interconectate. Parcul fotovoltaic a fost realizat pe fostul amplasament al depozitului de combustibil.

Sunt peste 600 de panouri fotovoltaice care vor asigura consumul de energie electrică necesară sistemelor și echipamentelor proprii ale centralei. Clujenii racordați la termoficare vor putea beneficia în curând de facturi mai mici.

Energia solară va fi folosită pentru a încălzi aproximativ șase mii de apartamente. Practic, panourile solare din acest parc fotovoltaic captează energia electrică pe timpul verii, iar pe timp de iarnă surplusul va fi debitat în rețeaua electrică națională.

Cheltuielile ar urma să scadă cu 30% adică peste 75.000 euro economisiți anual

"Instalația fotovoltaică numără 609 de panouri fotovoltaice. Capacitatea ei instalată este de 420 de kilowați și urmărim să producem undeva la 492 de megawați oră pe an", a declarat a declarat Cristian Grosu, inginer șef al Termoficare Napoca.

Un parc fotovoltaic și eolian cu o capacitate totală de un megawatt urmează să fie inaugurat până la finalul anului. Urmează același parcurs european de a-și asigura resursele de energie din surse regenerabile.

Citește și: Facturi mai mari pentru români, începând din toamnă: ”Vom avea o dublare la energie și mai mult decât o dublare la gaze!”

"În 2022, pentru prima dată în istoria Europei, s-a produs mai multă energie din surse regenerabile decât din combustibil fosil. Și noi la Cluj, am inaugurat deja un parc fotovoltaic, îl inaugurăm și pe acesta până la sfârșitul anului.

Particularitate acestui proiect este pentru este aceea că este primul proiect din România care îmbină componenta de cercetare cu componenta de producție eoliană și solară. De aceea va fi și inovativ, dar în același timp va răspunde și nevoilor noastre de a asigura energia necesară funcționării Cluj Innovation Park din surse nepoluante", a precizat Emil Boc, primar Cluj - Napoca.

Clujenii se bucură și speră ca tot mai mulți cetățeni să beneficieze de facturi mai mici la curent. Valoarea totală a acestei investiții este de 523.000 euro, proveniți din fonduri norvegiene.

×
Parteneri
x close