Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Cum a ajuns România să aibă un rol important în construcția unui reactor de fuziune termonucleară din Franța

Cum a ajuns România să aibă un rol important în construcția unui reactor de fuziune termonucleară din Franța

Prima sursă de energie nelimitată și verde ar putea fi gata în anul 2035. Este vorba despre un reactor de fuziune termonucleară care este construit în aceste momente în Franța, iar România are un rol foarte important în acest proiect.

Cum a ajuns România să aibă un rol important în construcția unui reactor de fuziune termonucleară din Franța
Sursa foto: captură video
de Gabriel Dano    |    03 Iun 2022   •   17:22

Fuziunea termonucleară ar putea deveni în viitorul apropiat prima sursă de energie nelimitată și ecologică.

În Franța este în construcție un astfel de reactor, care promite să rezolve simultan atât criza energiei, cât și încălzirea globală. În proiect sunt implicate 35 de țări, printre care Statele Unite, China, Rusia, India, Japonia, dar și statele UE, inclusiv România.

Mai multe companii din țara noastră produc componente pentru reactor. Cele aproape 500 de coloane seismice care vor susține reactorul de 23.000 de tone au fost fabricate la Pitești. De asemenea, holul de asamblare prin care vor trece toate componentele reactorului a fost construit cu matriale din România, la Călărași.

Exploatarea sa la capacitate maximă va începe abia după anul 2035, primii ani fiind necesari testării progresive a capacităţilor reactorului.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close