Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Al doilea satelit românesc construit de elevii unui liceu din Bucureşti a ajuns pe orbită la bordul unei rachete deţinute de Elon Musk

Al doilea satelit românesc construit de elevii unui liceu din Bucureşti a ajuns pe orbită la bordul unei rachete deţinute de Elon Musk

ROM-2, al doilea satelit românesc, proiectat și construit de elevii unui liceu din Bucureşti a fost lansat pe orbită cu ajutorul companiei Space X, deținută de Elon Musk. Iată cum arată şi ce ştie să facă.

Al doilea satelit românesc construit de elevii unui liceu din Bucureşti a ajuns pe orbită la bordul unei rachete deţinute de Elon Musk
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    16 Iun 2023   •   18:01

ROM- 2, un satelit românesc, proiectat și construit de elevi ai Liceului Internațional de Informatică București a ajuns pe orbită prin intermediul rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk.

Lansarea a avut loc  pe 12 iunie, ora 21:35 UTC, de la centrul spațial Vandenberg, într-o misiune de tip rideshare (Transporter-8), alături de alți zeci de sateliți. 

ROM-2 va aştepta la bordul rachetei între 7 şi 14 zile până când va fi eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliții mari şi cei militari.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului.

Satelitul ROM-2 este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafața Pământului.

ROM-2 va transmite pe frecvența de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepționate atât prin antena construită de elevi, cât şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.

Este al doilea satelit al României trimis pe orbită. Primul satelit românesc s-a numit Goliat, având dublul dimensiunilor celui de acum și a fost lansat în 2012 cu o rachetă europeană.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close