Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Priorităţile Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sebastian Burduja anunţă primul pas pentru digitalizarea statului

Priorităţile Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sebastian Burduja anunţă primul pas pentru digitalizarea statului

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat prioritățile ministerului pe care l-a preluat recent pentru modernizarea și dezvoltarea României.

Priorităţile Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sebastian Burduja anunţă primul pas pentru digitalizarea statului
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Silvia Preda    |    01 Iul 2022   •   17:01

Transformarea digitală a administrației, economiei și societății este una dintre ele. Aici vorbim despre cooperarea inter-instituțională, prin crearea unui cloud, un spațiu digital comun, pentru servicii publice rapide.

Printre priorități se numără și cercetarea orientată spre rezultate și promovarea științei, dar și inovarea prin dezvoltarea unei rețele de antreprenori care să aducă produse noi pe piață.

Ministrul are în plan și dezvoltarea unui fond de investiții dedicat start-up-urilor inovative. Și nu în ultimul rând, Sebastian Burduja își dorește conectivitate pentru toți românii.

Asta include accesul la internet de mare viteză și servicii poștale moderne și eficiente.

"Primul pas pentru digitalizarea statului este identitatea fiecăruia dintre noi în spațiul digital. Ca să putem beneficia de un serviciu public digital trebuie să garantăm statului că noi suntem aceia care solicită respectivul serviciu.

Să luăm cazul banal al unui cazier judiciar. Deci, în momentul acesta, noi nu putem să-l eliberăm online, pentru că nu există o modalitate de a ne autentifica, de a ne identifica în raport cu statul, care să prezinte garanția că noi suntem cei care solicită acest cazier judiciar. 

Însă, ca veste bună, noi avem un proiect european la Autoritatea pentru Digitalizarea României, o entitate în subordinea ministerului acum. Acest proiect de 20 de milioane de euro înseamnă dezvoltarea unui modul de identificare a fiecărui român în raport cu statul", a spus ministrul Sebastian Burduja la Antena 3.

"Vom poza cartea de identitate. Vom avea un modul de recunoaștere facială care va compara cartea de identitate, poza oficială, să spunem, cu trăsăturile noastre și în baza acestei recunoașteri, inclusiv prin capabilități avansate de inteligență artificială, statul va putea elibera un utilizator și o parolă unice. Și apoi, de câte ori ne logăm, vom primi un cod unic, așa cum se întâmplă, de exemplu, în raport cu băncile sau cu alte portaluri online în care cumpărăm sau facem alte tranzacții online și vom putea să beneficiem de serviciile statului fără să trebuiască să mai ținem minte nu știu câte parole".

Potrivit ministrului, este preconizat să se finalizeze acest proiect în toamna anului viitor.
 

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close