Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Alergia alimentară care se declanşează la efort | Mare atenţie când mâncaţi shaorma

Alergia alimentară care se declanşează la efort | Mare atenţie când mâncaţi shaorma

Alimentele alergice afectează aproximativ 8% dintre copii sub 3 ani și până la 3% dintre adulți. Alergologul Poliana Leru ne explică cum recunoaștem aceste alergii alimentare și care sunt cele mai alergene alimente.

Alergia alimentară care se declanşează la efort | Mare atenţie când mâncaţi shaorma
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Cigolea    |    06 Mar 2023   •   09:55

"De obicei ne dăm seama că avem o reacţie alergică, doar dacă am mâncat acel aliment care ne-a făcut rău. Este mai complicat să ne dăm seama atunci când mâncăm mai multe alimente în același timp sau dacă avem o alimentație combinată. Sigur că dacă ne știm alergici și avem o stare de rău după alimente, deci dacă avem o altă boală alergică, probabilitatea de a face o alergie alimentară manifestată clinic este mai mare. 

În ceea ce priveşte simptomele, de cele mai multe ori sunt frecvente reacțiile cutanate, deci prurit sau o stare de rău digestivă. Acestea pot fi simptome care pot să ne indice o reacție alimentară, dar pot fi și alte semne mult mai grave, de tip anafilactic.

Alergiile se agravează în timp, pentru că cresc prin expunere. Deci, prin contactul cu anumit aliment, crește gradul de sensibilizare. Sunt și factori care contribuie la manifestarea clinică a unei reacții alergice severe, de exemplu, efortul.

Știm că sunt alimente care pot fi mâncate fără să producă o reacție severă, dar dacă faci un efort, imediat după ce l-ai mâncat, să se declanşeze o reacţie alergică. Vorbim aici despre alergia la grâu, care este declanşată de efort.", a spus alergologul Poliana Leru, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

"Alimentele cu cel mai mare risc de a produce alergii sunt: grâul, laptele, ouăle, peștele, fructele de mare și fructele înrudite cu arahide, nuci, migdale.

De exemplu, în Statele Unite, arahidele reprezintă alimentul situat pe primul loc ca și cauză a alergiilor alimentare la adult.

Pe lista alimentelor cu risc mai sunt şi soia, susan, muștar, semințe, condimente. Cât despre condimente, amintim aici coriandrul, care este o plantă care poate să producă alergii. De aceea, este bine să fim atenţi atunci când mâncăm shaorma.

Am avut paciente care au făcut alergie severă după ce au mâncat shaorma, care conținea și coriandru. Alimentația de tip oriental, exotic, cu cât este mai exotic, cu atât este mai periculoasă, pentru că nici nu știm totdeauna ce mâncăm.

Simptomele pot apărea la un interval cuprins între 30 - 120 minute. Apariţia simptomatologiei depinde de tipul de digestie, dar şi de nişte factori particulari. Dacă persoana este sensibilizată mult la un anumit aliment, simptomatologia poate apărea şi în jumătate de oră sau mai repede.

Este important ca fiecare pacient care se cunoaşte cu alergii să aibă asupra lui o trusă de urgenţă, care să conţină adrenalină. Acest medicament se poate auto administra imediat. Deci, este un medicament care salvează viața.

Dacă se confirmă o reacție alergică, de exemplu, la arahide, există imunoterapie. Imunoterapia înseamnă administrarea supravegheata a unui extract din această substanță, care induce toleranță imunologică. Cu alte cuvinte sistemul imunitar învaţă să tolereze acel medicament,", a mai spus alergologul Poliana Leru.

Dacă vă confruntați cu simptome de alergie alimentară la scurt timp după masă, este posibil să suferiți de alergie alimentară. Mergeți cât mai repede la medicul curant sau la alergolog. Căutați un tratament de urgență dacă prezentați unul sau mai multe simptome de anafilaxie, precum respirație dificilă, șoc cu o scădere severă a tensiunii arteriale, puls rapid sau amețeală.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close