Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce trebuie făcut cu câteva zile înainte de o colonoscopie. Dr. Grama: "Este metoda de screening cea mai eficientă"

Ce trebuie făcut cu câteva zile înainte de o colonoscopie. Dr. Grama: "Este metoda de screening cea mai eficientă"

Astăzi vorbim despre colonoscopie. Chirurgul Florin Grama ne spune când este cazul să facem o astfel de investigaţie, dar şi ce putem descoperi astfel.

Ce trebuie făcut cu câteva zile înainte de o colonoscopie. Dr. Grama: "Este metoda de screening cea mai eficientă"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Iun 2022   •   10:37

"Colonoscopia este o procedură minim invazivă. Cu ajutorul unui tub flexibil putem examina pe interior tot cadrul colonic şi rectul. Putem aprecia detaliile de mucoasă, care pot releva diferse afecţiuni maligne sau de altă natură. 

Colonoscopia este o procedură care se poate face şi fără sedare, dar pentru a fi acceptată mai uşor de către pacient, este bine să se facă sub sedare. Este o sedare superficială. Nu reprezintă o anestezie generală, ci una superficială", a spus medicul chirurg Florin Grama, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce trebuie făcut cu câteva zile înainte de o colonoscopie

Colonoscopia necesită o pregătire de golire a colonului, pentru ca colonul să poată fi evaluat. Cu două, trei zile înainte de procedură, pacientul este rugat să aibă un regim alimentar sărac în fibre vegetale, coji de legume sau fructe, nuci sau seminţe.

Cu o zi înainte de procedură, se bea o soluţie de golire. Dacă colonoscopia se realizează sub sedare, atunci pacientul nu trebuie să bea cu patru, cinci ore înainte de procedură.

Ce afecţiuni putem descoperi cu ajutorul unei colonoscopii

Este o procedură standard în screeningul afecţiunilor colonice, iar cea mai importantă este cancerul de colon şi rect. Colonoscopia cu biopsie reprezintă metoda de screening cea mai eficientă. Apoi sunt şi celelalte afecţiuni inflamatorii, precum boala Crohn, colita nespecifică, infecţioasă, chiar şi diagnosticul pe care îl tot auzim de colon iritabil. 

Colonoscopia nu previne direct apariţia cancerului de colon. Poate să detecteaze în stadii incipiente polipii, pe care îi întâlnim la nivelul mucoasei. Din ei se poate forma cancerul. Există o adevărat dezbatere privind vârsta, cea mai cunoscută a fost de 50 de ani, însă ea a scăzut undeva la 45 de ani. 

Dacă avem rude de gradul 1 în familie sau avem factori de risc sau o simptomatologie, atunci ar trebui să mergem la un astfel de examen colonoscopic", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Florin Grama
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close