Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Când devine febra periculoasă la copii. În ce situaţie părinţii trebuie să se alarmeze şi să ajungă la camera de gardă

Când devine febra periculoasă la copii. În ce situaţie părinţii trebuie să se alarmeze şi să ajungă la camera de gardă

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:25 30 Mar 2022 Modificat la 11:25 30 Mar 2022
New Project - 2022-03-30T111913.235
Când devine febra periculoasă la copii. În ce situaţie părinţii trebuie să se alarmeze

"Virusurile circulă. Am observat din practica clinică că sunt din ce în ce mai multe cazuri de gripă. Aceasta a început să circule în forţă în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul copiilor. 

Cumva părinţii s-au relaxat şi ei. Deşi, SARS-CoV-2 nu mai este atât de intens ca circulaţie, camerele de gardă la spitalele de pediatrie sunt pline de enterocolite şi viroze respiratorii.

Toate aceste virusuri au o circulaţie de primăvară şi este momentul în care ele încep într-o frecvenţă foarte mare", a spus medicul Victor Miron, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3. 

Primii paşi pentru părinţi atunci când copilul a răcit

"Vor trebui să fie atenţi la starea generală a copilului. Cu siguranţă, un episod de viroză în această primăvară va fi experimentat de copil, dar şi de către noi, adulţii.

Dacă copilul are o stare generală bună, este activ şi se alimentează şi dacă febra nu are valori mari, atunci aceasta poate fi tratată acasă. Copilul trebuie să respecte regulile de igienă. 

Dacă febra nu cedează, dacă starea generală se alterează, părinţii trebuie să sune medicul de familie.

Când devine febra periculoasă la copii

Orice viroză are de la cinci până la şapte zile de febră. Cu toate acestea, febra trebuie să fie mai mică pe zi ce trece. În primele două zile avem o febră la valori mai mari, care poate cedează mai greu la antitermice, însă după două, trei zile, aceasta trebuie să fie mai mică. 

Şi cei vaccinaţi se pot îmbolnăvi de gripă

Vaccinul de gripă pentru sezonul 2021-2022 a fost calculat pe baza tulpinilor izolate în sezoanele trecute. 

Se poate ca inclusiv cei vaccinaţi să facă gripă, dar aceştia vor dezvolta simptome mult mai uşoare decât cei nevaccinaţi. 

Prevenţia virozelor la copii

Spălatul pe mâini, igiena respiraţiei, adică să pui cotul sau să sufli în plica cotului sau să foloseşti o batistă.Putarea măştilor ar trebui să fie în continuare prezentă. Dacă copilul dă semne de boală, ar trebui, ca din respect, părinţii să-l ţină acasă", a mai spus medicul. 

×
x close