Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cât de utilă e guma anti-fumat. Dr. Iorga: "Nu nicotina din ţigări dăunează, ci alte substanţe"

Cât de utilă e guma anti-fumat. Dr. Iorga: "Nu nicotina din ţigări dăunează, ci alte substanţe"

Luna noiembrie este luna dedicată conștientizării problemelor pulmonare. Drept urmare, oncologul Polixenia Iorga ne spune cât de rău ne face de fapt fumatul şi ce boli putem dezvolta dacă fumăm. Vom discuta şi despre fumatul pasiv, dar şi anumite mituri rostogolite de-a lungul timpului.

Cât de utilă e guma anti-fumat. Dr. Iorga: "Nu nicotina din ţigări dăunează, ci alte substanţe"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    23 Noi 2021   •   11:03

"Majoritatea dintre ascultători recunosc fumatul ca fiind un factor declanşator al cancerului. Pe lângă această patologie, el mai declanşează cu totul şi cu totul alte boli, precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, infarct miocardic. Boli la fel de letale ca şi cancerul", a spus medicul oncolog Polixenia Iorga, marţi, în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Dr. Iorga: "Nu conteză cât fumăm, ci că fumăm"

"Contează că se fumează. Nu contează dacă ai fumat câteva ţigări sau un pachet de ţigări. De asemenea, nu contează forma de consum a tutunului. Sunt persoane care mestecă tutun şi este la fel de nociv, însă determină cancere din sfera ORL, esofagiene, la nivelul buzelor, limbii.

Pe lângă binecunoscutul cancer pulmonar, mai sunt şi cancere din sfera ORL, mai ales dacă tutunul se asociază şi cu consumul de alcool.

Mai sunt şi cancerele gastrice, esofagiene sau de vezică urinară. Un anume cancer de vezică urinară apare strict în cazul fumătorilor, pentru că o substanţă din fumul de ţigară se elimină prin urină şi apare o formă specială de cancer", a mai spus medicul.

De ce nu este indicat să fumăm în timpul unui tratament oncologic

"Studiile efectuate care au comparat aceleaşi tratamente la pacienţii cu afecţiuni oncologice care continuau să fumeze în timpul lor au arătat că rezultatele în ceea ce priveşte supravieţuirea pacientului şi rata de răspuns sunt mai slabe în cazul pacienţilor care continuă să fumeze.

Legat de fumatul pasiv există un mit. Dacă fumezi doar pasiv, nu faci cancer, dar creşte riscul de a dezvolta o boală neoplazică chiar şi pentru fumătorii pasivi. 

Chiar şi dacă ne expunem copiii de la vârste fragede, implicit şi ei vor avea risc crescut de a dezvolta o formă de cancer, dar şi de a dezvolta alte afecţiuni pulmonare", a explicat medicul oncolog.

Cum ne putem lăsa de fumat

"Ţine de scopul fiecăruia dacă ne lasăm de fumat. De scopurile şi ţintele pe care ni le impunem. Cunosc persoane care s-au lăsat de fumat brusc, dar şi persoane care nu au fumat o perioadă de ani şi s-au reapucat.

Guma cu nicotină nu ne dăunează, ci restul substanţelor care sunt carcinogene şi care sunt nenumărate. Eliminarea acestor substanţe în fumul de ţigară se produce prin arderea tutunului şi a foiţei în care este învelit tutunul, pentru că temperaturile sunt foarte mari", a mai explicat medicul.

×
Subiecte în articol: fumat nicotina Polixenia Iorga cancer
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close