Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Diversificarea corectă la bebeluşi, explicată pas cu pas de medici. Dr. Dan: "Laptele de vacă e foarte periculos pentru sugar"

Diversificarea corectă la bebeluşi, explicată pas cu pas de medici. Dr. Dan: "Laptele de vacă e foarte periculos pentru sugar"

Una dintre provocările fiecărei mame este diversificarea. Pediatrul Amelia Dan ne răspunde joi la toate curiozitățile dvs. Vom afla, de exemplu, cât este de periculos pentru bebeluși laptele animal, dar și dacă sunt recomandate sau nu borcănașele cu mâncare în concedii.

Diversificarea corectă la bebeluşi, explicată pas cu pas de medici. Dr. Dan: "Laptele de vacă e foarte periculos pentru sugar"
de Milena Niță    |    24 Iun 2021   •   11:36

Diversificarea bebeluşului este un proces care se face cu atenţie şi începe la vârsta de şase luni a bebeluşului.

Laptele de origine animală, fie că este de vacă, de capră, de bivoliţă sau de măgăriţă, poate fi introdus în dieta copilului după vârsta de trei ani, spune medicii pediatri.

În preparate - iaurt sau brânzică făcută în casă - poate fi introdus după şase luni, pentru că începem să diversificăm, în jurul acestei vârste.

Diversificarea la bebeluşi începe la 6 luni

În ce priveşte disputa legume sau fructe, cu ce începem diversificarea, medicul spune că cele mai potrivite sunt legumele şi explică de ce.

"Din punctul meu de vedere, diversificarea se începe cu legumele, pentru că au un aport important de fibre, vitamine, oligoelemente.

În plus, dacă legumele nu se dau primele, şi se dau fructele, ele vor deveni mai greu de acceptat apoi ca gust.

Începem diversificarea cu zeama de la supa de legume, pentru a obişnui intestinul cu altceva în afară de lapte. Apoi, mixăm legume pe rând", a spus medicul pediatru Amelia Dan, joi, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

La ce să fie atenţi părinţii când încep diversificarea

După prima legumă introdusă, la interval de trei zile, venim cu câte un element nou, "fiind atenţi la apetit şi toleranţa digestivă a bebeluşului - apariţia vărsăturilor, durerilor abdominale, scaunelor proaste", atenţionează pediatrul.

Apoi, după ce am introdus mai multe legume, ajungem să facem un piure din ele. După ce bebeluşul a acceptat piureul de legume, se introduce cel de fructe. La fel, fructele se introduc treptat, una câte una.

În ce priveşte cerealele, acestea pot fi introduse în alimentaţia copilului încă de la vârsta de patru luni, dacă necesită.

"Adică, dacă bebeluşul nu ia bine în greutate, nu mănâncă bine laptele de seară şi are treziri frecvente pe timpul nopţii", a explicat dr. Amelia Dan.

Pericolul laptelui animal la bebeluşi

Carnea se introduce în alimentaţia bebeluşului la o lună după legume. "Carne de curcan sau pui, iar cantitatea trebuie să fie în jurul a 30-40 de grame, carne crudă", precizează medicul. 

La început se fierbe separat, apoi se mixează cu legumele. 

După ce bebe tolerează bine acest piure, se adaugă şi zeama de carne, deci poate mânca supă, ciorbă asemănătoare cu cea a adultului.

Peştele se introduce în jurul vârstei de opt luni.

Laptele animal necesită o atenţie aparte. "Introducerea laptelui animal înainte de şase luni este foarte periculoasă, pentru că laptele de vacă nu este adaptat sistemului digestiv al sugarului 0-6 luni.

Laptele de vacă conţine multe proteine care se digeră greu, conţine mult sodiu şi potasiu şi poate afecta funcţia imatură a rinichiului sugarului mic", atrage atenţia dr. Amelia Dan.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close