Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Măsuri de prim ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute. Diferenţa dintre infarct şi stop cardiac

Măsuri de prim ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute. Diferenţa dintre infarct şi stop cardiac

Astăzi vorbim despre măsuri de prim ajutor în caz de infarct. Este foarte important să facem şi diferenţa dintre un infarct şi un stop cardiac. Medicul Raluca Popescu ne spune care sunt simptomele unei astfel de situaţii.

Măsuri de prim ajutor în caz de infarct miocardic. Ce trebuie să faci în primele minute. Diferenţa dintre infarct şi stop cardiac
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Feb 2022   •   10:52

"Infarctul miocardic acut este o afecţiune care poate să apară în momente de efort, de temperatură ridicată sau fără niciun motiv. 

Persoana care suferă un infarct va simţi o durere toracică şi o durere pe braţul stâng. Mai poate chiar să radieze în omoplat. Sunt foarte multe simptome, însă durerea principală este durerea toracică", a spus medicul Raluca Popescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate

Semnele pe care le vedem la o persoană care suferă un infarct

"De obicei, o persoană care suferă un infarct are şi un gest specific. Individul se apucă cu mâna de piept şi se strânge foarte tare. Atunci când suntem martorii unui astfel de incident este indicat ca în primul rând, să ajutăm persoana respectivă să se aşeze. Totodată, trebuie să-l susţinem să nu se lovească. 

Să-l ajutăm să-şi ia medicamentele, în cazul în care aceasta are asupra lui anumite pastile. Cei care se ştiu cu afecţiuni cardiace au la ei medicamente pentru astfel de situaţii. 

Dacă nu are medicamente, trebuie să anunţăm serviciile de ambulanţă. Să sunăm la 112 şi să le spunem că avem o persoană care suferă de un infarct miocardic. 

Ce spunem la 112 când suntem lângă o persoană care a suferit un infarct

Este indicat să spunem exact unde ne aflăm. Faptul că am reuşit să identificăm un infarct miocardic este deja un lucru foarte important pentru cei de la ambulanţă.

Ideal este să se acţioneze cât mai repede, pentru ca victima să ajungă la spital cât mai repede. 

Diferenţa dintre infarct şi stop cardiac

Infarctul miocardic se poate transforma foarte uşor într-un stop cardiac. De fapt, infarctul înseamnă o zonă a inimii care nu mai este irigată de sânge. Atunci când această zonă este foarte mare, lucrurile pot să evolueze nefavorabil către un stop cardio-respirator. Ceea ce înseamnă că inima nu mai funcţionează şi respiraţia nu mai este prezentă. 

Atunci vom trata situaţia ca pe un stop cardiorespirator, trecând imediat la măsurile de resuscitare cardio-pulmonară. Stopul cardiac poate să apară oricând în timpul infarctului. Este foarte mare lucru să putem să anunţăm pe cineva şi să chemăm 112. 

Manevra corectă de resuscitare cardio-pulmonară

După ce evaluăm victima şi ne dăm seama că este în stop cardio-respirator, ne vom poziţiona mâinile la jumătatea sternului. Vom suprapune mâinile şi vom începe resuscitarea. Se efectuează 30 de compresii. Adâncimea compresiilor trebuie să fie de 5-6 cm. De obicei, se respectă o treime din grosimea toracelui victimei respective. 

După cele 30 de compresii este indicat să facem două insuflaţii gură la gură. Ridicăm bărbia victimei, acoperim gura victimei cu gura noastră şi efectuăm două insuflaţii, dar nu cu toată forţa noastră. Aceste manevre se fac până la sosirea ambulanţei. Chiar şi dacă nu ne pricepem este important să facem aceste manevre", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close