Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Meniul perfect pentru zilele în care lucrăm de acasă. Ce să mâncăm pentru a nu ne îngrășa. Nutriționist: ”Așa se explică mâncatul compensator, compulsiv”

Meniul perfect pentru zilele în care lucrăm de acasă. Ce să mâncăm pentru a nu ne îngrășa. Nutriționist: ”Așa se explică mâncatul compensator, compulsiv”

În continuare, foarte mulți angajați lucrează de acasă, iar asta înseamnă mai multe kilograme în plus, și asta pentru că nu suntem atenți la mesele noastre zilnice. Nutriționistul Marilena Oprișanu ne va da câteva idei de meniuri, astfel încât să nu ne îngrășăm, pentru că nu facem prea multă mișcare.

Meniul perfect pentru zilele în care lucrăm de acasă. Ce să mâncăm pentru a nu ne îngrășa. Nutriționist: ”Așa se explică mâncatul compensator, compulsiv”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    01 Feb 2022   •   10:31

”Munca de acasă vine cu avantajul faptului că putem să ne organizăm ziua mai bine, pe de o parte, iar pe de altă parte, există dezavantajul că putem să mâncăm compensator, să mâncăm compulsiv sau pur și simplu să mâncăm din plictiseală.

Recomandarea ar fi să avem o mai bună planificare a zilei , să ne facem un plan alimentar de principiu și să ne organizăm cu mesele și gustările.

De exemplu, de dimineață, dacă ne este mai ușor să marcăm printr-un bol de lapte cu fulgi de ovăz și merișoare, la masa prânzului aș recomanda să ne luăm mai mult timp. Putem să ne organizăm să avem legumele preparate din timp și ca tehnică în care salvăm foarte mult timp în bucătărie.

Avantajul zilelor în care lucrăm de acasă

De exemplu, dacă hotărâm să mâncăm o carne, aș recomanda să o marinăm cu o seară înainte, o punem într-o emulsie în care carnea va fi marinată. Aceasta are avantajul, pe de o parte, că va fi mai ușor de digerat, pe de altă parte, că va fi impregnată cu toate gusturile și toate aromele pe care le-am pus acolo. La ora mesei, scoatem din acea emulsie, o punem pe grătar sau la cuptor cu o mână de legume și în felul acesta putem să punem timerul cuptorului și să mai lucrăm un pic la calculator.

O altă conduită pe care aș recomanda-o la ora mesei este să nu avem factori perturbatori, să nu avem discuții în contradictoriu, să nu lucrăm la laptop sau să mai vorbim la telefon. Pur și simplu, să încercăm să facem un set-up al mesei ca și cum am servi masa afară, să folosim tacâmurile pe care le folosim cu musafirii, să nu mâncăm din recipientele din care am cumpărat alimentele și să ne răsfățăm ca și cum merităm acest lucru.

Cum salvăm timp atunci când pregătim mesele de acasă

Dacă ar fi acea pauză de o oră și vremea ar fi frumoasă, chiar aș recomanda să ne împachetăm prânzul și să mergem să îl servim într-un parc, tocmai pentru că această lipsă de socializare și factorul de stres provoacă o senzație de foame și organismul va traduce printr-o poftă de dulciuri și atunci persoana va mânca compensator produse pe bază de zahăr.

Acest mecanism va declanșa un alt mecanism biochimic de dopamină care este răspunzător de recompensă și motivație. Așa se explică acest mâncat compensator, compulsiv sau mâncatul de plictiseală.

Cum putem renunța la ciugulitul încontinuu

Prima recomandare ar fi să nu avem zona de lucru în bucătărie sau să nu avem un bol de mâncare pe lângă noi.

Dacă ne facem un plan alimentar, cu pauze alimentare, atunci dăm voie organismului să i se facă foame natural, adică să nu profităm să facem o pauză doar ca să mai marcăm sau să mai gustăm ceva, pentru că, în acel moment, creierul nu va înregistra actul nutrițional, ci va fi un mecanism compensator.

Meniul perfect pentru cina acasă

Seara aș recomanda mâncăruri ușoare, ușor digerabile, soteuri de legume, supă cremă de legume, niște paste cu legume, adică mâncăruri care să nu mă condiționeze să am ultima masă la la ora 17:00 sau la ora 18:00.

Dacă optez pentru o masă de legume, un pește, un păstrăv sau o doradă, atunci nu voi încărca ficatul pe timpul nopții să își facă funcția de digestie și de detoxifiere.

Sedentarii ar trebui să mănânce mai puțin ca să nu se îngrașe

Sunt unele persoane care de când lucrează de acasă fac mai mult sport. La polul opus sunt persoane care devin sedentare. E clar că trebuie raportat la gradul de activitate.

Dacă o persoană este sedentară, clar că va trebui să reducă din cantitatea de mâncare în raport cu rata metabolică, pentru că altfel există acest risc de îngrășare.

Alimentele care dau energie și ne ajută la concentrare

  • Vitamina B
  • Triptofan
  • Legume
  • Fructe

Există alimente (...) bogate în în complexul de vitamina B, bogate în triptofan, acest aminoacid, de exemplu curcanul este un aliment bogat în acest aminoacid, legumele și fructele și să păstrăm aceste pauze alimentare”, a explicat nutriționistul Marilena Oprișanu.

×
Subiecte în articol: meniu mancare Sfat de sănătate
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close