Andreea Cigolea vine cu un ”Sfat de sănătate”, zi de zi, la Antena 3. În diminețile de luni, miercuri și vineri vă prezentăm cele mai importante informaţii din domeniul medical.
Sfat de sănătate
09 Ian, 14:23
Astăzi vedem experiența unui medic român într-un spital din Suedia. Medicul Nico Ferariu a operat într-o clinică din Stockholm. Povestim despre ce diferențe a găsit între medicina de peste hotare și cea de la noi.
Este important să cunoaştem cele mai frecvente manifestări dermatologice provocate sau agravate de frig. Dermatologul Adina Alexandru ne spune şi de ce este imperios necesar ca aceste afecţiuni să fie abordate şi diagnosticate din timp.
Stiați că exista alimente care contribuie la creșterea imunitatii? Expertul în boli metabolice și nutriție Simona Carniciu ne spune ce trebuie să mâncăm în această perioadă ca să nu răcim.
Astăzi discutăm despre alimentele care pot creşte riscul apariţiei cancerului, dar vedem şi care este legatura între alimentaţie şi această gravă maladie.
Suntem în plin sezon de viroze și e important să știm cum să ne tratăm acasă, pentru că deja camerele de gardă sunt supraaglomerate. Profesorul Sarafoleanu ne explică și care sunt complicațiile virozelor sau sinuzitelor, dar și cum tratăm corect tusea. Discutăm și despre remediile din bătrâni, cum ar fi ceaiurile sau mierea.
Bătrânii se pot confrunta cu adevărate complicații după ce au suferit un accident vascular, iar un centru specializat pentru aceste probleme reprezintă un beneficiu major, care îi poate ajuta să se recupereze mai repede.
Obezitatea este un fenomen în creștere, iar asta nu mai este o surpriză pentru nimeni. Copiii și adulții se confruntă cu un număr îngrijorător de kilograme în plus, care se răsfrânge, din păcate, asupra sănătății.
Vremea rece de afară, stresul de la cumpărături pot fi factori de risc pentru o boală cardiovasculară. Astăzi aflăm de ce cardiacilor le creste tensiunea arteriala atunci când se expun la frig, prezentând un risc de a suferi un preinfarct sau infarct. Cardiologul Silviu Dumitrescu ne explică tot ce avem de știut în această perioadă.
Serviciile medicale dintr-un centru de asistență și îngrijire pentru vârstnici de lângă Bucureşti au fost gândite pentru a asigura longevitatea activă și calitatea vieții rezidenților, într-un mediu de confort raportat la nevoile specifice fiecăruia dintre ei. Faptul că starea de sănătate a vârstnicilor este monitorizată zilnic, permițând anticiparea eventualelor probleme, oferă un nivel ridicat de siguranță și încredere.
Astăzi vedem împreună cum să mâncăm corect în ziua de Crăciun, dar şi în toată perioada de sărbători. Expertul în boli metabolice și Nutriție Simona Carniciu ne spune și cât trebuie să mâncăm pentru a evita situaţii neplăcute precum indigestiile, senzaţia de greaţă, prea plin, durere sau balonare.
În România, cancerul de prostată reprezintă a cincea cauză de mortalitate în rândul bărbaților, după cancerul pulmonar, de colon, ficat și stomac. Urologul Cristian Surcel este alături de mine astăzi pentru a ne spune cum se poate preveni rapid această gravă maladie.
Astăzi aflam ce este neuroplasticitatea şi de ce este importantă pentru sănătatea mintală. Relația dintre neuroplasticitate și învățare este una ușor de înțeles, și anume, atunci când învățăm formăm noi circuite neuronale în creier. Profesor dr. Vlad Ciurea ne mai spune și cum menținem creierul sănătos.
Astăzi discutăm despre accidentele de pe pârtie. În sezonul rece, printre cele mai frecvente sunt cele produse la schi şi snowboard. Dr. Ion Bogdan Codorean ne spune ce avem de făcut imediat în caz ca am suferit un astfel de accident la munte.
Dacă vă bate gandul sa vă îmbunătățiți aspectul fizic si v-ați hotarat asupra unei interventii de chirurgie estetica ar fi bine să știți ce procedee sunt cele mai potrivite acum, în anotimpul rece care a pus stapanire peste Romania. Dr Nico Ferariu ne va spune și care sunt tendințele pentru 2023: vă dau un mic pont: cât mai natural și frumos.
Sute de femei și cupluri trec pragul specialiștilor în fertilizare pentru a întreba cum pot beneficia de ajutorul de 15.000 de lei oferit de stat pentru tratamentul și procedurile medicale. Alături de medicul Andreas Vythoulkas vă explicăm ce aveți de făcut dar și ce înseamnă un cuplu infertil.
România este în plin val de viroze. Vorbim chiar despre cel mai agresiv val de răceli din ultimii 10 ani. Cum prevenim atacul celor 3 virusuri care lovesc țara noastră ne explică medicul Adrian Marinescu.
Toata lumea a auzit de pietre la rinichi, cunoscute în termeni medicali drept calculi renali. Pot avea diferite dimensiuni, iar din fericire, cele mici pot fi eliminate de organism şi fără tratament. Urologul Gheorghe Niță ne explica astazi cata apa este necesar sa bem zilnic pentru a nu ajunge la o boală de rinichi.
Astăzi aflăm tot ce este necesar să ştim despre Mommy Makeover. Setul de proceduri a fost creat special pentru femeile care au trecut prin experiența sarcinii și a nașterii și care doresc să îmbunătățească sau să revină la aspectul corpului dinaintea nașterii. Medicul estetician Nico Ferariu ne explica si de unde provine acest termen.
Conform celor mai recente date în România, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice.
Am intrat deja în febra cumpărăturilor și din cauza faptului că am ajuns să cărăm mai mult decât ne permite corpul, apar și durerile de spate. Așa că discutăm despre aceste dureri și mai ales despre cum tratăm hernia de disc fără bisturiu. Ne explică ce avem de făcut fizioterapeutul Alexandru Ilie.
Avem statistici îngrijorătoare descoperite într-un studiu făcut de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză. Mai exact 4 din 10 români nu mănâncă de dimineață și peste 50% dintre ei nu au energie din cauza alimentației nenăsătoase. Comentăm aceste obiceiuri ale românilor cu medicul Ruxandra Constantina.
Bronșiolita este o infecție pulmonară care apare frecvent la copiii mici și la sugari. Această afecțiune apare în epidemii, mai ales în sezonul rece, ca cel de acum. Pediatrul Ana Maria Daviţoiu ne spune cum recunoaștem această boală și ce au de făcut părinții neapărat într-o astfel de situație.
Tromboza venoasă profundă este o îngrijorare pentru mulți oameni atunci când merg în călătorii cu avionul și nu numai. Dr. Florin Bloj ne explică cum pot reduce riscul de tromboza venoasă profundă pasagerii, ne dă și câteva ponturi importante ca să fim bine când mergem mult cu mașina, dar aflăm și cum putem preveni această boală gravă care duce la deces în caz că nu o tratăm.
Privire strălucitoare, fluturi în stomac, bătăi rapide ale inimii, sunt doar câteva dintre simptomele iubirii, pe care le cunoșteți foarte bine. Iubirea produce transformări uimitoare în organismul nostru așa că astăzi aflăm de ce iubirea creează dependență precum opioidele, iar despărțirea provoacă sevraj.
Din ce în ce mai mulți bărbați trec prin chinuri groaznice pentru a câștiga câțiva centimetri în înălțime, iar procedura ajunge prețuri de zeci de mii de euro. Ortopedul Răzvan Ene ne spune ce complicații pot apărea după o astfel de intervenție, dar și când este într-adevăr recomandată.
A început postul Crăciunului și putem profita de această perioadă nu doar pentru curățarea spirituală, ci și pentru detoxifierea alimentară. Terapeutul în nutriţie Anca Alungulesei ne explică ce alimente nu trebuie să ne lipsească de pe masă în această perioadă.
Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual, pe 14 noiembrie, și este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume. Vorbim despre o boală care atinge global peste 1 miliard de persoane. Discutăm despre prevenție, complicații, dar demontăm și mituri cu expertul în boli metabolice dr. Ruxandra Pleșea.
Știați că orice boală începe în intestin? Tocmai pentru că îmi doresc să fiți sănătoși cât mai mult timp, astăzi discutăm despre sănătatea florei intestinale: cum să o menținem echilibrată. Și mai aflăm și care sunt beneficiile murăturilor, care ajută mult în această situație, alături de dr Anca Hâncu.
Fibromul uterin este o afecțiune frecventă în rândul femeilor. Foarte multe dintre acestea au fibrom uterin, iar simptomele sunt variate. Există un aliment consumat zilnic care stimulează creşterea fibroamelor.