Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ponturi care să ne ajute să dormim mai bine. Psiholog: "E un instrument ieftin, care ține de noi"

Ponturi care să ne ajute să dormim mai bine. Psiholog: "E un instrument ieftin, care ține de noi"

Astăzi aflăm cum putem dormi mai bine noaptea. Psihologul Olga Udrea ne va împărtăși cinci ponturi menite să ne ajute să ne odihnim mai bine pe timpul nopții.

Ponturi care să ne ajute să dormim mai bine. Psiholog: "E un instrument ieftin, care ține de noi"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    26 Iul 2021   •   12:00

Psihologul Olga Udrea a explicat, luni, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, ce anume ne poate provoca insomnia, ce ar trebui să facem pentru a adormi mai uşor, dar şi care este legătura dintre odihnă şi psihic.

"Dormim din cea în ce mai prost şi din cauza pandemiei. Important este să ne uităm şi la perioada în care se întâmplă aceste perturbări şi deficienţe de somn", atrage atenţia psihologul. 

5 sfaturi utile pentru un somn odihnitor

1. Consecvenţa şi disciplina. Este foarte important să depunem puțin efort și să ne trezim la aceeași oră, 7 zile din 7. Rutina aceasta, după un timp, devine un obicei automat.

2. Atenție la stimulenți înainte de culcare. Aici, vorbim despre alcool. Ceea ce știm despre alcool este că fragmentează somnul, deci perturbă nu doar cantitatea, ci și calitatea somnului. Recomandările specialiștilor ar fi să finalizăm ultimul pahar de băuturi alcoolice cu 3 ore înainte de somn.

3. Ultima cafea, până în ora 14. Din nou, specialiștii ne recomandă să finalizăm ultima cană de cafea în jurul orei 14, întrucât mulți dintre noi merg la culcare între orele 22 și 24. 

4. Lumina albastră. Aceasta este pentru creier un fel de cafeină. Prin urmare, fără telefoane mobile în pat, fără tablete și, bineînțeles, fără televizor aprins înainte de culcare. Ne-ar ajuta mai mult cu o oră, o oră jumătate înainte de culcare să citim, să avem o conversație, să le spunem copiilor o poveste sau să facem o baie caldă.

5. Temperatura din cameră este importantă și ea. Cu ce temperatură stăm în dormitor, mai ales acum, că este caniculă. Ca să dăm un semnal corpului că suntem gata de culcare, avem nevoie să ne scadă temperatura cu un grad, iar pentru asta apelăm la aerul condiționat", a detaliat psihologul Olga Udrea.

Anxietatea, un factor care ne ține treji noaptea

"Seara, de obicei, avem mai mult timp să ne gândim la noi, la ceea ce s-a întâmplat peste zi. Anxietatea este, de regulă, un factor care ne ţine treji peste noapte. Recomandat ar fi să ne facem un obicei seara și să notăm într-un jurnal.

Timp de 10, 15 minute să scriem tot ce au adunat peste zi temeri, frici. Ce mai ajută este să nu încheiem acest moment și fără să notăm ceea ce a fost bun în acea zi. Majoritatea cercetătorilor care au folosit acest instrument au avut rezultate extraordinare. Practic, un instrument ieftin, care ține de noi", a explicat Olga Udrea.

Ce facem dacă nu adormim în primele 30 de minute

"Dacă vedem că nu adormim în primele 30 de minute, nu stăm în pat. Căutam să mergem în altă cameră. De ce? Creierul învață foarte repede asocierea între pat, locul în care stăm treji și piesa de mobilier. De aceea, trebuie să ne dăm jos din pat, ca să nu facilităm crearea acestei asocieri.

Ne mai putem duce să facem ceva care nu ne place și vedem dacă adormim, pentru că nu suntem ancorați în ceva interesant. 

Pentru cei care sunt insomniaci, recomandarea este să meargă să vorbească cu cineva și să vadă de unde vine insomnia.

De reținut este că, insomnia ne afectează tot. Știm că de somn beneficiază întreg corpul nostru. Este practic cea mai bună asigurare de viață în acest moment.

Dacă ne privăm de somn, întreg corpul nostru are de suferit", atrage atenţia psihologul.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close