Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Când devine toxică vopseaua pentru ouăle consumate de Paşte. Bolile care nu permit consumul excesiv de ouă

Când devine toxică vopseaua pentru ouăle consumate de Paşte. Bolile care nu permit consumul excesiv de ouă

Conform tradiției, astăzi se vopsesc ouă. Nutriționistul Georgiana Bernea ne spune când devine vopseaua pentru ouă toxică, cu ce o putem înlocui astfel încât să consumăm ceva sănătos, dar și câte ouă este în regulă să mâncăm în zilele de sărbători care urmează.

Când devine toxică vopseaua pentru ouăle consumate de Paşte. Bolile care nu permit consumul excesiv de ouă
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    21 Apr 2022   •   10:50

"Vopsirea ouălor de Paşte este un obicei tradiţional al creştinilor, însă în anumite condiţii poate deveni riscantă. 

În general, vopselurile de ouă sunt considerate toxice de către organism, deoarece sunt făcute indistrial cu coloranţi artificiali sintetici. Este de evitat vopseaua care pe eticheta are multe E-uri sau cea care pe ambalaj nu are descrisă compoziţia. 

S-au efectuat mai multe studii care au analizat comparativ calitatea diferitelor tipuri de vopseluri. S-au găsit coloranţi, conservanţi, agenţi de îngrăşare sau agenţi stabilizatori, iar în unele s-a identificat un pigment roşu, numit azorubina, dar şi un pigment galben cu efect cancerigen", a spus nutriţionistul Georgiana Bernea, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Care sunt cele mai sănătoase ouă din supermarketuri

"Ouăle din categoria 0 sunt cele ecologice, iar cele din categoria 1 provin din categoria ouălor crescute în aer liber. Acestea au coaja mult mai groasă şi nu riscăm ca vopseaua să pătrundă în ou.

Cele din categoria 2 şi 3 provin de la găini crescute în hale şi au coaja mult mai subţire.

Cât se fierbe un ou ca să fie sănătos

Oul fiert tare poate duce la indigestie şi se digeră în trei ore. Un ou fiert moale se digeră în doar 5 minute.

Este indicat să păstrăm ouăle la frigider pentru maximum cinci zile şi nu mai mult. Ouăle sunt o sursă de vitamine şi minerale, însă nu trebuie să exagerăm cu consumul acestora. 

Indicat ar fi ca de Paşte să nu depăşim mai mult de două ouă pe zi. 

Bolile care nu permit consumul excesiv de ouă

"Un consum excesiv poate duce la ateroscleroză. Atenţie sporită trebuie să acorde şi cei care au dislipidemii, dar şi cei cu colecistite cronice sau litiaze biliare. 

Pericolul de intoxicaţie este mic dacă respectăm numărul zilnic de ouă recomandate.

Cum putem vopsi ouă roşii natural, acasă

Pentru culoarea roz sau roşie putem folosi foi de ceapă sau sfeclă. Pentru galben sau portocaliu, putem folosi morcovul şi coji de citrice. Pentru culoarea albastră frunze de varză roşie, iar pentru verde frunze de nuc sau spanac", a mai spus nutriţionistul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Paste Georgiana Bernea
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close