Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova: "Securitatea Moldovei este reunificarea cu România"

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova: "Securitatea Moldovei este reunificarea cu România"

Aflat în vizită în ţara noastră, Vlad Filat, fost premier al guvernului de la Chişinău, spune răspicat că soluţia pentru securitatea Moldovei este unirea cu România.

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova: "Securitatea Moldovei este reunificarea cu România"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Vasile Marcu    |    03 Feb 2023   •   00:08

Fostul premier al Moldovei, Vlad Filat, a venit în România la invitația PP-USL, ocazie cu care a acordat un interviu pentru Antena 3 CNN. 

Politicianul de peste Prut susține că deși investițiile în "apărarea anti-aeriană sunt bune", singura soluție fezabilă pentru securitatea Moldovei este "unirea cu România".

"Discuții despre investiții în apărare anti-aeriană și așa mai departe... sunt bune, dar ele nu sunt eficiente pentru că rezultatele nu vor produce securitate pentru Republica Moldova. Securitate pentru Republica Moldova ar fi reunificarea automată a scutului de protecție, inclusiv NATO, și cu toate elementele care le oferă România, acelea pe care le are. Speculațiile cu neutralitatea sunt duse în extreme", a declarat Vlad Filat.

De asemenea, fostul premier a susținut în cadrul interviului că neutralitatea nu înseamnă incapacitate totală de a asigura țara"

"Neutralitatea nu înseamnă incapacitate totală de a asigura țara, cetățenii cu minimă securitate, ori riscurile pentru Republica Moldova evident nu vin din Vest. Riscurile eventuale vin din Est. Asta ține de regiunea Transmistreană pentru a avea securitate necesară. Aici nu este vorba de sisteme interne de apărare, tancuri, deci este vorba de necesitate pentru armată robustă, foarte operativă, pentru a face față riscurilor de o parte, dar și de a opri anumite gânduri eventual.", a susținut Filat.

Citește și: Republica Moldova, următoarea țintă luată la ochi de Rusia pentru repetarea scenariului din Ucraina | Confirmarea vine de la Serghei Lavrov

Totodată, referindu-se la investițiile din armată Vlad Filat a transmis că sunt inutile, în cazul în care ar exista un conflict militar între Moldova și Federația Rusă.

"Ori dacă vorbim de un risc de mai departe, el poate veni doar din partea Federație Rusă. Și atunci despre aceste investiții care se fac în armată este inutil să vorbim. Și iarăși revenim la faptul că singura soluție pentru a oferi securitate Republicii Moldova nu este un plan de acțiune, un alt cadru instituțional, relațiile cu parteneri occidentali, elemene, securitate le poate oferi doar", a adăugat politicianul.

În cadrul interviului, fostul premier a anunțat că Moldova se află, întradevăr, următoarea pe lista Rusiei, în condițiile în care atunci când a început războiul, Vladimir Putin ''s-a gândit la expansiunea țării".

×
Subiecte în articol: Prut Moldova România Vlad Filat
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close