Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Alertă pe litoral! Românii au intrat în panică | DSP Constanţa: Luăm probe din Marea Neagră zilnic

Alertă pe litoral! Românii au intrat în panică | DSP Constanţa: Luăm probe din Marea Neagră zilnic

Autorităţile din România sunt îngrijorate din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă ce a măturat în cale deşeuri şi uleiuri.

Alertă pe litoral! Românii au intrat în panică | DSP Constanţa: Luăm probe din Marea Neagră zilnic
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2023   •   23:05

Poluarea masivă ar putea ajunge şi pe litoralul românesc, dar în acest moment nu avem niciun semnal de alertă privind un pericol, transmit autorităţile. Se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră şi din Dunăre.

Accesul a fost interzis pe plaja din Odesa, în Ucraina. Acolo, pe nisip și în apă sunt resturi de mobilă, aluviuni și leșuri de animale aduse de la peste 100 de kilometri distanță. O adevărată seră de virusuri și bacterii.  

De partea cealaltă a Mării Negre, pe țărmul românesc, apa este testată frecvent. Rezultatele analizelor sunt în limite normale până acum. Românii au intrat însă în panică și renunță la vacanțele de pe litoral de frica holerei.

Citeşte şi: Risc de holeră în Marea Neagră! Anunţ de ultimă oră al autorităţilor

Organizația Mondială a Sănătății anunță că pentru România riscul de holeră ca urmare a evenimentelor din Ucraina este probabil extrem de redus. 

"Este o panică, după părerea mea, nejustificată", a spus şi Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe şi director al ONG EcoDobrogea, la Antena 3 CNN.

"Chiar dacă apa se diluează, uite acum, vin și ploile și mai multă apă pe Dunăre, cu acest baraj și cu valul de inundație s-a diluat și mai mult, e adevărat că există posibilitatea ca virusul să supraviețuiască în mediul acvatic, însă șansele ca să ajungă într-o doză infectantă, pe litoralul României, sunt aproape nule după părerea mea", a mai spus el, miercuri seară, în direct la emisiunea "Sinteza Zilei". 

Specialiştii INSP au anunţat că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu.

Vă amintim că barajul hidroelectric Kahovka, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, a fost distrus pe 6 iunie.

Barajul distrus a inundat sute de kilometri pătraţi în aval, ceea ce a determinat evacuarea a mii de locuitori şi a provocat temeri cu privire la un dezastru atât umanitar, cât şi ecologic.

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã baraj poluare
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close