Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mega-reţele de prăduit bani de la stat, făcute scăpate. Şpăgi colosale şi dosare blocate

Mega-reţele de prăduit bani de la stat, făcute scăpate. Şpăgi colosale şi dosare blocate

Într-un dosar cu un prejudiciu de 7,7 milioane de euro, toți inculpații au fost achitați de către Curtea Supremă, iar doi dintre ei au beneficiat de prescrierea faptelor. Printre acești inculpați se numără și politicianul UDMR Marko Attila, care anterior fugise din țară, însă a revenit recent triumfător, fiind considerat nevinovat în final.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2023   •   00:00

Nimic nu mișca în domeniul energiei fără aprobare directă de la Cotroceni. Era o rețea de firme, bidoane ale serviciilor, prin care se treceau banii de șpăgi pentru marile contracte pe bani publici. Orice despăgubire din România se făcea printr-o rețea patronată de la Cotroceni.

Banii din șpăgi au fost virați în conturi de firme-paravan din Dubai. Banii virați din despăgubiri, folosiți imediat pentru cumpărarea de vile pe Coasta de Azur, sunt doar câteva exemple de declarații din unele dintre cele mai tari mega-dosare care, cu chiu, cu vai, s-au mai făcut în România.

Sute de milioane de euro sifonate în conturi din paradisuri fiscale și băgate în proprietăți în cele mai scumpe locuri din lume, prejudicii trâmbițate de nici nu le-a mai ținut șirul, trecându-se de mult de miliardul de euro. Puse cap la cap, îți dă că, ani în șir, statul român a fost transformat într-o afacere privată.

În mai toate domeniile în care se învârteau și se pompau sume obscene de bani: retrocedări, despăgubiri, contracte în ministere, funcții în companii ale statului, energia ieftină a României, în timp ce în coșul pentru prețul prostului, adică al românului de rând, se băga cea mai scumpă energie, deci să plătească cel mai scump preț la curent. Și de fiecare dată aceleași personaje implicate, indiferent de domeniu.

Citește și: Bine ați venit in Vestul sălbatic al României: droguri în peşti, un alai de popi care se roagă pentru interlopi și reglări de conturi chiar sub nasul Poliţiei

Iar acum, problema este că dosarele se fac praf și pulbere unul după altul. Pentru că nu s-au întâmplat toate aceste lucruri, nici vorbă, ci pentru că dosarele au fost făcute execrabil.

De multe ori, personaje importante au și fost scoase complet de sub anchetă sau au fost ținute la sertar și apoi tărăgănate până s-au prescris oamenii cheie din rețele. În final, au rămas de neatins.

Și pare că totul a fost făcut doar ca să fie paradițiuni, eventual milionar de casă, să fie trecuți de la o tabără la alta sau să fie eliminați din schemă într-un război în interiorul găștii.

Iar extrem de grăitor în acest sens este exemplul de ultimă oră al super-milionarului Horia Simu, ajuns înainte de 35 de ani, magnatul cuprului, în cazul căruia doar pentru un singur teren se acuza că despăgubirea a fost umflată de la nici 1 milion de euro la peste 8,7 milioane. Și înmulțiți asta cu sute și sute de despăgubiri pe cârca statului.

Daniel Andrei Moldoveanu, șeful comunității de informații de la Cotroceni, pe el l-a acuzat mereu Horia Simu că era pionul pus în față să coordoneze rețeaua de obținut sute de milioane de la stat din despăgubirile ANRP. Iar Moldoveanu, la rândul lui, l-a denunțat pe Simu că a venit la el să-l ajute să-și rezolve despăgubirile.

În contrapartidă, Simu a cedat 10% către Moldoveanu și 15% către o altă persoană, care a și cărat cei 400.000 euro șpagă pentru șefa ANRP de la acea vreme, Crinuța Dumitrean. Asta scrie și în decizia instanței. Banii s-au adus și împărțit mai întâi în biroul lui Dorin Cocoș.

Dacă vă sună cunoscut scenariul, cel despre care fosta soție, Elena Udrea, spunea că își petrecea weekendurile în vizită la SRI, la șeful operativ, generalul Florian Coldea, ca să discute afaceri.

Cocoș a povestit și în instanță cum s-au împărțit 838.000 euro de la Horia Simu, 50.000 euro au mers la intermediarul lui Moldoveanu, 400.000 au fost puși deoparte pentru șefa ANRP, iar restul 388.000 euro i-au împărțit în mod egal Dorin Cocoș și Surdu, cel care a și livrat banii la ANRP.

Faptele descrise sublim ca povestioară. Inclusiv cum offshore-ul controlat de Horia Simu a virat, imediat după încasarea a despăgubirilor de la stat, 3,240 de milioane de euro către o firmă reprezentată de soția lui Horia Simu, Raluca, și condusă de nepotul fostului președinte francez, Jiscar de Stan, pentru cumpărarea unei vile în Ramatuell, Plaj de Poplon Santrope, vilă cu cinci camere, două piscine, 56.000 euro a costat mobilierul. Asta în 2011.

Apoi, în iunie 2014, Simu ipoteca prima vilă ca să mai cumpere încă una, tot pe Coasta de Azur, tot în Ramatuell, cartierul Poplon. Prețul 3,2 milioane de euro. Din nou foarte spectaculos. Doar că instanța a spus că faptele nu au fost probate și susținute cu nimic în afară de denunțuri. Altele, pentru care a fost acuzat Simu nici măcar nu sunt prevăzute de legea penală.

Despre Moldoveanu și alții cărora le-a cumpărat Simu influența, au fost transformați în simpli martori. Iar anterior, în procesul de la Curtea de Apel București, judecătorii au cerut să se meargă mai departe cu ancheta, dar DNA nu a făcut asta.

Partea și mai tare este că acum Curtea Supremă a reținut că mita de 400.000 euro a fost dată, doar că faptele s-au prescris din 2019, așa că este totuși confiscată de la fosta șefă ANRP, dar doar atât. Cum prejudiciul statului nu este în acest moment cert, zice instanța, nu se recuperează nimic, eventual să se facă o acțiune civilă separată.

Și nici nu se repune în situația anterioară terenul de la care a început toată povestea, cel cu despăgubirea. Deci rețeaua rămâne neatinsă și mulțumită, doar Crinuța Dumitrean a ieșit puțin pe minus cu 400.000 euro.

Întregul material poate fi urmărit în videoclipul de mai sus.

×
Subiecte în articol: Horia Simu Crinuta Dumitrean Marko Attila
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close