Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Pentagonul înarmează bazele de apărare antirachetă din România. Generalul (r) Ben Hodges: "Este un risc și trebuie luat în serios"

Pentagonul înarmează bazele de apărare antirachetă din România. Generalul (r) Ben Hodges: "Este un risc și trebuie luat în serios"

Generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre SUA din Europa, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre impactul pe care îl poate avea conflictul din Gaza asupra Europei.

de Ştefan Petrică    |    08 Noi 2023   •   22:10

Pentagonul a avertizat, astăzi, despre riscul pe care Rusia și Iranul îl pot prezenta în fața Europei, menționând că și România și Polonia trebuie întărite.

Întrebat dacă acest lucru poate fi un risc real, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges a explicat că riscul "trebuie luat în serios".

"Bineînțeles, acest risc trebuie luat în serios, de aceea SUA au amplasat un sistem antiaeriană în Polonia și România pentru a ajuta protecția aliaților de un posibil atac. Niciodată nu aș exclude așa ceva. Este important ca adversarii noștri să vadă că noi suntem hotărâți să ne apărăm. Kremlinul și Vladimir Putin, ei sunt principalii  beneficiari ai atacului Hamas contra Israelului. Cred că Iran și Hamas știau că Israel va răspunde.

Lucrul acesta a avut două consecințe: mai întâi a deviat atenția vestului și a SUA de la Ucraina.

În al doilea rând, a făcut mai dificil pentru țările arabe, chiar dacă sunt și arabi cărora nu le place nici Hamas, nici Palestina nici Iran, totuși e mai greu pentru aceste țări să îmbrățișeze cauza Israelului. De aceea Iranul beneficiază de această tulburare.

S-au făcut progrese, dar beneficiază Rusia și profită Iranul. Hamas este cel care plătește prețul. Israelul plătește și el un preț. Este acum privit de o parte mare a lumii ca folosind o forță excesivă și asta dăunează reputației", a declarat gen. (r) Ben Hodges.

Întrebat la ce se așteaptă referitor la următorul discurs al liderului Hamas, Ben Hodges a spus: "Cred că Hezbollah știe că dacă ei ar intra în luptă contra Israel, mai mult decât o fac acum, ar plăti un preț imens. Forțele Israeliene sunt în alertă maximă. Probabil că Israelul este la maximum capacității și alertei. Hezbollah nu vrea să intre într-o luptă cu Israelul pentru că ar suferi pierderi enorme".

Întrebat dacă Hamas ar fi putut pregăti o capcană pentru Israel, astfel încât să-l ademenească în Gaza, generalul a spus: "Cred că Hamas și iranienii știau că Israelul va răspunde cu forță enormă și cred că modul în care Hamas a atacat Israel pe 7 octombrie, lucrurile oribile pe care le-au făcut unor oameni nevinovați, asta a fost ca Israel să răspundă cu o ripostă excesivă.  Iată că Israel este decis, premierul a anunțat că va distruge Hamas".

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close