Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Tradiţii şi obiceiuri în Noaptea de Înviere | Cum sunt răsfăţaţi turiştii în Maramureş: "Credința ne face mai buni, credința ne face mai puternici"

Tradiţii şi obiceiuri în Noaptea de Înviere | Cum sunt răsfăţaţi turiştii în Maramureş: "Credința ne face mai buni, credința ne face mai puternici"

Miracolul Învierii Domnului este celebrat peste tot în lume prin tradiții și obiceiuri dintre cele mai frumoase. Iată cum sunt răsfățați turişti în Maramureș, acolo unde un meșter popular a explicat pentru Antena 3 CNN una din cele mai bine păstrate obiceiuri.

de Cristi Popovici    |    15 Apr 2023   •   22:41

Lăudăm pe Isus, cum e vorba, aici, în Maramureș, iar slujba de Înviere reunește ani de ani milioane de oameni. Sărbătoarea aduce liniște sufletească, pace și armonie. Vom transmite slujba de înviere și noi spre miezul nopții, de aici, din Maramureș, dintr-un loc sfânt, Mânăstirea Bârsana.

Un loc frumos care aduce liniște sufletului. Până atunci însă, facem această transmisiune din Vadul Izei, iar localnicii de aici fac în această noapte sfântă un foc de tabără care are o semnificație aparte.

Vreascurile care ard sunt adunate după ce țăranii au fost la muncile câmpului, au curățat terenul și acum ard resturile. Arde lemnul vechi, iar simbolic arde tot ce este vechi. Oamenii lasă în urmă păcatele anului trecut și odată cu învierea Mântuitorului încep și ei o viață nouă. Credința ne face mai buni, credința ne face mai puternici.

Mihai Bledea, meșter popular, a explicat ce semnificație are acest foc de tabără şi cum au fost răsfățați turiștii din Maramureș.

"Noi am adunat toate vreascurile, toate găteajele care au fost defrișate de pe terenurile agricole și de pe aici de pe lângă casă și toate le ardem în sâmbăta de Paști. Ardem tot râul şi de mâine va fi o nouă viață.

Bătrânii aveau și un descântec la foc:

Foc focul sfânt, cobori pe pământ din rază de soare, din fulger mare și să te prefaci în zi foc să ne aduci noroc și să ne ferești să ne păzești de carâmbul urii, de fata păduri de dor și de jale le de om rău de fiare.

Așa că focul aduce puritate", a spus Mihai Bledea, meșter popular.

Cum sunt răsfățați turiștii din pensiunile din Maramureș

"E ceva deosebit și ne bucurăm că ele încă există și avem posibilitatea să le mai vedem, să ne mai intersectăm cu ele.  Astăzi am fost cu Mocănița, o priveliște superbă. Nu ne-am așteptat să fie așa de frumos. Am mai fost și în altă parte din țară, dar așteptările au fost mari și ne-au fost depășite. La dl. Mihai ne simțim extraordinar. O gazdă primitoare, plăcută și un om extraordinar. Și dansul și soția dânsului", au spus nişte turişti din Bucureşti. 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close