Antena 3 CNN Externe Diaspora Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, anunță șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, anunță șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, a declarat astăzi secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a precizat că și el lucrează în Franța.

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, anunță șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Sursa foto: Facebook/ Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni
de Mia Lungu    |    19 Mai 2022   •   14:58

"Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane", a menţionat Florin Cârciu, potrivit Agerpres.

"Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi", a mai precizat acesta.

El spune că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor.

"Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.

Patronatele nu sunt cele care vor să îi repatrieze pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franţa de 50 de ani, am o experienţă în acest domeniu – şi noi acolo avem nevoie de forţă de muncă, este lipsă de forţă de muncă.

Datoria noastră este să găsim soluţii. Sunt convins că le vom găsi împreună cu Guvernul României, să convingem românii din afara graniţelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar aproape", a mai spus Florin Cârciu.

×
Subiecte în articol: Florin Cârciu romani
Parteneri
Ministrul Educației, Ligia Deca, mesaj de ultimă oră pentru părinții elevilor din clasele terminale
x close